Különleges egységek is ostromolják Moszult

Fotó: AFP / AHMAD AL-RUBAYE

-

A kurd csapatok oldalán az iraki különleges erők is bekapcsolódtak az Iszlám Állam kezén lévő Moszul körüli települések felszabadításáért indított hadműveletekbe csütörtök hajnalban.


A támadás három fronton zajlik helikopterek bevetésével. Az iraki tüzérség reggel hat órakor zúdított össztüzet a másfél millió lakosú Moszultól 20 kilométerre északra és keletre fekvő, megszállt falvakra.

„Az a célunk, hogy felszabadítsuk a környékbeli falvakat, és megszerezzük az ellenőrzést a stratégiai területek felett, ezzel pedig tovább korlátozzuk a dzsihadisták mozgását” – írta a csütörtöki offenzíva előtt kiadott közleményében a kurd csapatok parancsnoksága.

Az iraki állami televízió jelentései szerint a hadsereg terrorelhárítással foglalkozó különleges egységei a Moszultól keletre található Bartella felé vették az irányt. A települést 2014-es elfoglalása előtt főként keresztények lakták. Várhatóan ezek a különleges erők vezetik majd fel Moszul ostromát is, amely szakértők szerint hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.

Eközben az északi fronton a pesmergák (az észak-iraki kurd autonóm terület harcosai) lelőtték az Iszlám Állam egyik drónját, amely a közeli Navaranból érkezhetett. A dzsihadisták a múltban felderítésen kívül bombázásra is használták az 1-2 méter hosszú eszközöket.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában foglalta el az akkor kétmilliós Moszult, Irak második legnagyobb városát. A dzsihadistákat vezető Abu Bakr al-Bagdadi itt kiáltotta ki a kalifátus létrehozását az általuk elfoglalt iraki és szíriai területeken. Moszul az Iszlám Állam utolsó bástyája Irakban, felszabadítására mintegy 30 ezer katona érkezett, akiknek a Washington vezette nemzetközi koalíció nyújt légi támogatást. Az iraki kormányerők mellett kurd, szunnita és síita milíciák vesznek részt a hétfőn kezdődött offenzívában, amely több százezer helyi lakost kényszeríthet menekülésre.