Különdíjat vehetett át a migránsokat megrúgó operatőr

Forrás: index.hu/AFP

-

László Petra egy 56-os filmért vehette át a különdíjat Lakiteleken, amit Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke adott át.


A Lakiteleki Filmszemlén László Petra, az N1TV volt operatőre a Nemzetidegenek című dokumentumfilmért vehette át a különdíjat írja a 444. Az oldal egyik olvasója vette észre, hogy az elismerést László Gábor, a film rendezője, operatőre, és forgatókönyvírója kapta meg, de a díjat László Petra vehette át.

Az operatőrről tavaly lehetett hallani: Röszkénél felvételek készítése közben, egy gyűjtőpontról kitörő emberáradatban egy fiatal férfit és egy kiskorú lányt is megrúgott. Egy gyermekét a karjában tartó férfi felé is rúgott, de a rúgás a férfit nem érte el. A férfi ennek mégis elesett, mert a rendőrök egyike megpróbálta őt megfogni és visszatartani. A fogásból magát kiszabadító férfi pedig egyensúlyát vesztette. László Petra ellen garázdaság vétsége miatt emelnek vádat.

A díjátadó a múlt héten volt, többek közt a Népfőiskola alapítója, az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor gratulált László Petrának személyesen a film különdíjához, amit az Echo TV, a Magyar Hírlap és a Népfőiskola ajánlott fel a filmkészítőinek. A különdíj
  • a Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos,
  • a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 100 ezer forintos,
  • a Magyar Idők 100 ezer forintos,
  • az ECHO Televízió és a Magyar Hírlap különdíját,
  • valamint a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25-25 ezer forintos

felajánlását tartalmazza. A 32 tagú zsűri elnöke egyébként Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze volt.

A legtöbb beszámolóból nem derült ki, hogy ki vette át a díjat, a nyomtatott sajtók közül pedig a Bács-Kiskun megyei napilap, a Petőfi Népében nevezték meg a díjátvevőt mint a film szerkesztőjét.

Az MSZP sajtó közleményben reagált a díjazásról, amiben röviden annyit írtak, hogy:


Szégyen.

Nemzetidegenek

Az 56-os dokumentumfilm a rendszer ellen szervezkedő, majd elárult és letartóztatott Herhoff Györgyről szól, aki Nagy Imrétől 1956-ban kapott amnesztiát. A forradalom kitörésekor hiába kérleli családja, hogy meneküljenek a Németországban élő rokonokhoz, fegyvert fog inkább és harcol, a Vérmezőn halálos lövést kap. A film forgatókönyvének elkészítése az 1956-os emlékév keretében kiírt Zsigmond Vilmos pályázaton.