Berlin és Luxemburg sem lelkes a V4-ek találkozójától

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A menekültválság kezelése lesz a fő témája a cseh, a lengyel, a magyar és szlovák kormányfő megbeszélésének. Nyugatról már előre megüzenték, hogy ne különcködjenek a közép-európaiak, hanem inkább menjenek bele egy közelebbről még mindig meg nem határozott közös európai megoldásba.


A visegrádi négyek – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – miniszterelnökei hétfőn találkoznak Prágában, hogy egységes álláspontot alakítsanak ki a menekültválsággal kapcsolatban, amelyet aztán a csütörtöki és pénteki brüsszeli EU-csúcstalálkozón együtt képviselhetnek. A prágai megbeszélésre Macedónia és Bulgária vezetőjét is meghívták. A V4-ek az EU külső határainak megerősítését követelik, és elutasítják a menedékkérők elosztására kitalált – a közép-európai országok által ellenzett, de többségi szavazással elfogadott – kvótarendszert.

A bevándorlásellenes V4-ek találkozója egyfajta ellenpontja is annak, hogy a csütörtökön – közvetlenül az EU-csúcs előtt – az osztrák uniós képviseleten találkoznak az úgynevezett „készségesek csoportjának” vezetői. Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Ausztria, Svédország, Finnország és Görögország a korábbi értesülések szerint önkéntes alapon átvenne Törökországtól 400 ezer menekültet, amiért cserébe a törökök állítólag garantálnák, hogy további menedékkérőket nem engednek át.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter már előre óva intette a V4-eket attól, hogy a menekültválság ügyében megalapítsák a „különcök klubját”. „Remélem, hogy nem kerül sor erre, és még a fejemből is száműzöm ennek gondolatát” – mondta Asselborn újságíróknak. Szerint az egyik visegrádi ország képviselője azt állította, hogy Európa nem egy szolidáris közösség. „Ha ez így van, akkor az illető nem értette meg Európa alapító atyáinak elképzelését” – hangsúlyozta Asselborn, aki szerint mindkét oldalról szolidaritásra van szükség, különben nem működik a rendszer.

A német kormány üdvözölné, ha a görög külügyminiszter részt venne a V4 prágai csúcstalálkozóján – mondta Martin Schäfer, a német külügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben. Sőt, Schäfer szerint egyenesen „azt hallani”, hogy a görög külügyminiszter részt vesz a tanácskozáson. Újságírói kérdésre a szóvivő azt mondta: nem tévedés a demars (figyelmeztető tiltakozás)kifejezést használni a német kormánynak a V4 csúcsra vonatkozó tevékenységével kapcsolatban. A német nagykövetségek részéről mind a négy érintett fővárosban folytattak megbeszélést a helyi kormány képviselőivel a német kabinet meggyőződéséről.

Steffen Seibert kormányszóvivő ugyanakkor úgy fogalmazott: teljes tévedés, hogy Németország meg akarta akadályozni a találkozót. Berlin csak a „közös európai felelősségre” kívánta felhívni a figyelmet, amiben nincs semmi rendkívüli. amikor a német kormány európai megoldásról beszél, akkor „összeurópai megoldásra” gondol, amelyből egy európai ország sem marad ki, és nem valamely európai ország kárára valósul meg. Németország szerint az Európai Bizottság tervét kellene a lehető leggyorsabban meg valósítani, egy uniós határ-, és partvédelmi szervezet kiépítéséről.