Különböző reakciókat váltott ki a megfélemlített parasportolók levele

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Van, aki együtt érez a Gömöri Zsolt lemondását követelő sportolókkal, van, aki elítéli levelüket.


Gömöri Zsoltnak, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének lemondását követelték parasportolók és paralimpikonok azután, hogy az elnökről kiderült, hitelének végtörlesztésére a MPB-től hárommillió forintot kapott. Az összeget végül visszafizette a bizottságnak, de az is kiderült, az MPB üzleti kapcsolatban van a Balaton Reál Kft.-vel, amelynek tulajdonosa Gömöri.

Végtörlesztésre három további munkatárs is kapott támogatást – hogy ők szintén visszafizették-e, arra Gömöri Zsolt nem adott egyértelmű választ.

A nyílt levelet név nélkül író sportolók Gömöri Zsoltnak, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének, továbbá az elnökségnek a lemondását követelték, illetve hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vegye át az MPB ideiglenes irányítását. Emellett hangoztatták, hogy az elnöknek és az elnökségi tagoknak társadalmi munkában kellene végezniük az MPB-nél a tevékenységüket, valamint kérik, hogy az ügyészség, az Állami Számvevőszék és a MOB indítson azonnal vizsgálatot.

Négy parasportoló és edző nevét vállalva elhatárolódott a névtelen levél tartalmától. Az MTI-nek csütörtökön küldött közleményben Aranyosi Péter, a paralimpiai bajnok asztaliteniszező, Pálos Péter edzője, Schiller-Kertész Judit, a magyar paraatlétika-válogatott szakvezetője, valamint Zborai Gyula és Csonka András paralimpiai ötödik asztaliteniszező kifejtette: „a nyilatkozatot az általunk ismert, tisztességes paralimpikonok nem írhatták, hiszen a parasportolók a fair play szellemében élő sportemberek, akik véleményüket nyíltan vállalják". Egyben elutasították „a magyar parasport körül kialakított hecckampányt, valamint a paralimpiai mozgalom szellemiségével való visszaélést”.


A MEOSZ a paralimpikonok mellett áll

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szolidaritását fejezi ki Magyarország paralimpiai bajnokaival, parasportolóival, akik a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének és munkatársainak végtörlesztése kapcsán hangot adtak elégedetlenségüknek, és segítséget kértek helyzetük rendezéséhez – írták közleményükben.

Arra kérték a kormányt és a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a sportolók nyugodtan készülhessenek, és biztosítsák az ehhez szükséges ösztöndíjakat, anyagi forrásokat.