Különadót sózna a kormány az áruházláncok nyakába

-

A magyar kormány lengyel mintára vezetne be újabb adót, de azt várják, hogy Brüsszel megvétózza a varsói döntést.


A lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó mintájára tavasszal újabb olyan intézkedésről dönthet a kormány, amely a nagy forgalmú áruházláncok számára az eddiginél arányosabb közteherviselést ír elő - írta szerdán a Magyar Idők.

A napilapnak Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa azt mondta: ha kedvezően alakul a lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó sorsa, annak mintájára a jövő évi költségvetés tavaszi tervezésekor olyan intézkedésről dönthetnek, amely az arányosabb közteherviselés és a piaci erőviszonyok kiegyenlítődése érdekében újabb adónemet vagy díjfizetési kötelezettséget ró a nagy forgalmú áruházláncokra.

A lengyel különadó az elképzelések szerint a legalább havi 1,5 millió zloty (105 millió forint) bevételt elérő kereskedelmi vállalatokra vonatkozik majd, míg az alacsony forgalmú kisebb üzletek nem fognak adót fizetni.

A miniszteri biztos elmondta, hogy egyelőre csak figyelemmel kísérik a varsói eseményeket, mert azt várják, hogy Brüsszel megvétózza a lengyel különadót. Korábban Magyarországon ugyanez történt a sávos adókulcsok alapján megállapított élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal is.