Külhoni és külföldi választók: egy határidő lejárt, egy másik közeleg

Fotó: MTI/Soós Lajos / István Hajdu

-

A kettős állampolgárok már „csak” szavazhatnak, a kint dolgozóknak vagy az utazóknak még egy hetük van regisztrálni a nekik megfelelő város névjegyzékébe. Összesen húszezren szavaznának külföldön, ebből több mint 3800-an Londonban.


   

A külhoni magyarok regisztrációja véget ért

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni állampolgárok választási regisztrációjának határideje szombaton délután 4 órakor lejart. 225 ezren kérvényezték névjegyzékbe vételüket, eddig 188 ezret vettek nyilvántartásba közülük. Utóbbiak három napja már szavazhatnak is. Eddig 146-an tették ezt meg, erre egészen április 6-ig módjuk van. Beérkező szavazataik feldolgozását folyamatosan végzik a magyar választási hatóságok. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni állampolgárok az egyedüliek, akik levélben voksolhatnak. Ezt tehetik postai úton vagy úgy, hogy személyesen veszik át levélcsomagjaikat a külképviseleteken vagy a kijelölt hazai választókerületi székhelyen, majd ugyanoda visszajuttatják szavazólapjukat legkésőbb a választás napján. Ha ezt postai úton teszik, vigyázniuk kell arra, hogy a küldemény legkésőbb a választás napja, április 6-a előtti nap éjfélig megérkezzen a címzetthez.  

A többi külföldön szavazó polgárnak még egy hete van

Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik az április 6-ai országgyűlési képviselő-választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak. Ehhez azonban március 29-én 16 óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának szombat délelőtti adataiból kiderül: eddig 3893-an kérték, hogy Londonban szavazhassanak, Münchenben 2226-an szerepelnek a névjegyzékben. A harmadik legnépszerűbb város Brüsszel: 1451-en már jelezték, hogy ott akarnak voksolni április 6-án; a negyedik legnépszerűbb Bern (1041), az ötödik pedig Berlin (1019). Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a héten már arról beszélt, a sok jelentkező miatt várhatóan Bernben is – ahogyan Münchenben – a követség helyett egy bérelt sátorban fogják megrendezni a szavazást. Londonban pedig egy külön épületet bérelnek majd erre a célra – ez tízezer állampolgár befogadására is alkalmas. Nyolcszáznál is többen kérték eddig, hogy Hágában szavazhassanak (810). Hétszáznál is többen Csíkszeredában (790), Párizsban (758), illetve Bécsben (723) szeretnének voksolni. Hatszáznál több jelentkező van Dublinban (686) és New Yorkban (635). Sokan kívánnak még szavazni Stockholmban (402), Kolozsváron (343) és Rómában (320). Tíznél kevesebb választópolgár jelentkezett Almati, Csungking, Nairobi (9-9), Tirana (8), Bejrút, Kassa, Tripoli, Jekatyerinburg (6-6), Tunisz (5), Lendva (3) és Abuja (1) névjegyzékébe. A szombat délelőtti adatok alapján most már minden külképviseleten van legalább egy szavazni kívánó. 2010-ben az első fordulóban 8807-en, a második fordulóban 8718-an szavaztak külképviseleten.  


Innen szavaznának külföldön

A valasztas.hu adataiból kiderül az is, hogy a legtöbben (904-en) a főváros 3-as számú egyéni választókerületéből (ennek központja a XII. kerület) kérték magukat külképviseleti névjegyzékbe vetetni, az V. kerületi székhelyű 1-es egyéni választókerületből  és a II. kerületi székhelyű 4-esből 867-867-en, a VII. kerületi székhelyű 5-ös egyéni választókerületből 741-en kérték felvételüket külképviseleti névjegyzékbe. Az összes külképviseleten szavazó 41 százaléka budapesti választókerületből jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe.

További tudnivalók a külképviseleti voksolásról

A március 29-ei határidő után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Amikor valakit felvesznek oda, a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében feltüntetik, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel. A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is. Ha mégis Magyarországon szeretne szavazni a külképviseleti névjegyzékbe már felvett választópolgár, akkor ugyancsak március 29-éig kérheti, hogy töröljék onnan, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét. A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában lehet benyújtani, továbbá vagy a valasztas.hu honlapon, vagy – ügyfélkapus regisztráció esetén – a magyarorszag.hu honlapon. A külképviseleti névjegyzékbe történő felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia a személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén akar szavazni. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – ha nemzetiségiként regisztrált – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat. A választópolgárok 74 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat a magyarországi szavazás napján; az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást.