Külföldön találták meg az ellopott ukrán aranyat

Forrás: Europress/AFP/Alexander Nemenov

-

A volt elnök és környezete nem üres kézzel távozott.


Több mint fél tonna olyan aranyat foglaltak le külföldön az ukránok – mondta Jevhen Jenyin főügyész-helyettes. Az aranyat az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő környezete lopta el és vitte ki az országból. A főügyész-helyettes nem árulta el, hol találták meg a lopott vagyont, csak annyit mondott, hogy a tájékoztatást néhány hete kapták.

Jenyin szerint a volt elnök és idősebb fia barátai, üzlettársai – akiket Ukrajnában "a családként" emlegetnek – összesen 40 milliárd dollár kárt okoztak Ukrajnának.

„Mostanra több, főként európai országban mintegy 200 millió dollárnak megfelelő összeget foglaltak le. Mindazonáltal, még korai azt állítani, hogy kimerítettük volna minden lehetőségünket a Janukovics-rezsim által ellopott vagyontárgyak felkutatásában” – mondta a helyettes főügyész.

Jurij Lucenko főügyész májusban azt mondta, hogy egy év alatt 52 milliárd hrivnyát (több mint 542 milliárd forint) sikerült visszajuttatni a költségvetésbe az elsikkasztott pénzekből. Április végén pedig azt jelentette bea, hogy átutalta a költségvetésbe az ukrán állami Oscsadbank a Janukovics és környezetének zárolt számláin lévő, összesen 1,5 milliárd dollárt (csaknem 430 milliárd forintot). Az utalás egy egész munkanapot vett igénybe, és készpénzben, 100 dolláros bankjegyekből ez az összeg 15 tonnát nyomott volna.

2014 májusában Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter úgy becsülte, hogy Janukovics és környezete mintegy 100 milliárd dollárt vitt ki törvénytelenül külföldre Ukrajnából, egy részét készpénzben.

Janukovics államfőjeként 2010. február 25-től 2014. február 22-ig volt hivatalban. Az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések miatt a parlament menesztette posztjáról. Több mint százan haltak meg, amikor ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a tüntetőkre. Janukovics a leváltásakor már szökésben volt Oroszország felé. Kormánya több tagja, például Mikola Azarov miniszterelnök is elhagyta Ukrajnát, jelenleg állítólag Oroszországban tartózkodik.