Külföldön is a magyar közmunkát akarják másolni

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Szerbiában jelenleg 175 ezren kapnak valamilyen állami szociális támogatást. A kormány szerint a mostani rendszerben megéri nem dolgozni, ezért jelentős változtatást terveznek.


Jövőre Szerbiában is közmunkához kötik a szociális segélyt - írja a B92. “Magyarország kiváló modellt alkotott, és 250 ezren dolgoznak azért, hogy szociális segélyt kaphassanak” - mondta Nenad Ivanisevic, a szerb munkaügyi tárca államtitkára. „Azt tervezzük, hogy hasonló modellt vezetünk be, és 175 ezer munkaképes, szociális segélyen lévőt foglalkoztatunk majd különféle munkakörökben. A segélyezettek a mezőgazdaságban dolgozhatnak vagy az utak karbantartásán. A munka mellett tanfolyamokra is járnak majd, hogy könnyebben találjanak állandó munkát a munkaerőpiacon” - mondta az államtitkár.


A kormány szerint megéri nem dolgozni


Szerbiában egy ideje már vizsgálják, hogyan lehetne a segélyezetteket visszavezetni a munkaerőpiacra, de az eddigi próbálkozások nem jártak eredménnyel. A munkaügyi miniszter szerint egy négytagú család segélye 22 ezer dinár (kb. 60 ezer forint), és ennyit keres az a 400 ezer munkavállaló, akiket minimálbérért foglalkoztatnak. Aleksandar Vulin szerint ezért most az állam azt tervezi, hogy a segélyezetteket érdekeltté teszi a munkában. A tervek szerint módosítják a szociális ellátásról szóló törvényt, és bevezetik a közmunkát, mint a segélyezés feltételét. „Vissza kell őket hozni az életbe, ebben nincs semmi borzasztó, és a világban már működik is” - mondta Vulin.


Az egészséges, munkaképes ember nem maradhat a társadalom peremén, hanem dolgoznia és tanulnia kell.

„Jobb, ha bevezetjük a rendszerbe, semmint, hogy máról holnapra éljen, és várja a havonta érkező segélyt” - mondta a miniszter.


Ennyiért inkább nem

A lap szerint az idén Szenttamáson próbálkoztak egy hasonló modellel. A településen a 20 segélyezettből csak 11 vállalta a közmunkát, mert úgy vélték, hogy túl alacsony a fizetség. 9-en úgy vélték, hogy a 18 ezer dináros fizetésért és a másfél ezres útiköltségért nem éri meg dolgozni, ha az állam hasonló összeget biztosít segély formájában.

A szerb kormány 2014-es határozata szerint az részesülhet szociális segélyben, aki képzésen vagy társadalmi munkában vesz részt. A határozat azonban nem kötelező érvényű, és az eredményessége településenként változik. Az önkormányzatok többsége szerint kevesen vállalják az alkalmi munkákat és a tanfolyamokat.