Külföldiekre támadtak Kölnben

Fotó: MTI/EPA/DPA / OLIVER BERG

-

Pakisztániakra és szírekre támadtak a szilveszteri botrány helyszínén. Nem tudni kik voltak az elkövetők.


Egy húsz fős csoport hat pakisztánit támadott meg, közülük kettőt sérülésekkel kórházba szállítottak, közölte a német rendőrség. Nem sokkal később öt személy megtámadott egy 39 éves szíriait, aki könnyebben megsérült.


A rendőrség súlyos testi sértés gyanújával nyomozást indított, egyebek között annak tisztázása miatt is, hogy a kilengések elkövetőit idegenellenesség vezérelte-e. Egyelőre nem világos, hogy a két eset között van-e összefüggés.

A kölni Express újság úgy tudja, hogy rockerek, huligánok a Facebookon egyeztettek arról, hogy a „kölni belvárosban embervadászatra mennek”. A lap értesülését a rendőrség szóvivője hétfőre virradóra nem tudta megerősíteni.

A rendőrségnek már vasárnap délután voltak olyan információi, amelyek szerint bizonyos személyek csoportban szándékos provokációkra készülnek, ezért jelentős erőket mozgósított a belvárosban. A rendőrök négy személyt előállítottak, majd elengedték őket. Egyelőre nem tudni, hogy ők a támadók közé tartoztak-e.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek nőket vettek körbe, szexuálisan zaklatták és kirabolták őket. Más városokban is történtek hasonló támadások. A szemtanúk szerint többségük arab vagy észak-afrikai kinézetű volt. Január első napjaiban több mint száz nő jelentkezett, és tett feljelentést a hatóságoknál. Összesen 500-an tettek panaszt a rendőrségél. Kétharmaduk számolt be szexuális támadásról. Kettőt meg is erőszakoltak.

A német igazságügyi miniszter, Heiko Maas szerint valakik előre kitervelték a szilveszteri esetet, ezt gyanítja a lapunknak interjút adó szakértő is.