Külföldiek vásárolták fel a Népszavát

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A Népszavát felvásárló cég portfóliójában több kelet-közép-európai befektetés is van – a lap szellemiségéhez nem akarnak hozzányúlni.


A liechtensteini székhelyű XXI Century Invest AG megvásárolta a Népszava napilapot és a Geomédia-csoport médiaportfólióját, a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapot, valamint a kiadó magazinjait eddigi tulajdonosaiktól – közölte a cég.

A XXI Century Invest AG képviselőjeként Daniel Vogt október közepén Budapesten írta alá a szerződéseket. Külföldi magánszemélyek tulajdonában van a cég, amelynek Kelet-Közép-Európában több befektetése is van. A cég azt közölte, hogy meg akarja őrizni a lapok közéleti szellemiségét, ezért semmilyen politikai érdek vagy akarat nem lesz befolyással a szerkesztőségi tartalmakra. A cég az újonnan megszerzett médiaportfóliójának fejlesztéséhez a pénzügyi hátteret megadja, a médiaportfólió operatív és szakmai irányítását a jövőben is a Geomédia magyar menedzsmentje gyakorolja.

Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője azt mondta, hogy a Vasárnapi Hírek és a Népszava egy integrált szerkesztőségben működik a jövőben, ennek az új koncepciónak a kidolgozása megkezdődött, és a tervek szerint még az idén lezárulhat ez a folyamat. A főszerkesztő szerint a Népszabadság felfüggesztése is új helyzetet teremtett a hazai lappiacon, és a Népszabadság-munkatársakkal is számolnak, ha megoldódik a helyzetük.

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője eddigi népszabadságos dolgozók esetleges csatlakozását teljesen normális piaci mozgásnak nevezte; azt is mondta, még nem tisztázott, hogy két külön vagy egyetlen lap lesz majd.