Külföldiek és 16-17 évesek nem szavazhatnak majd a brit EU-tagságról

-

Félhivatalosan hétfő este megkezdődnek a tárgyalások Nagy-Britannia és az EU között a szabad munkavállalás szabályairól, amikor David Cameron a vidéki miniszterelnöki rezidencián látja vendégül Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét.


Nagy-Britannia, ahová egy év alatt 283 ezer fő volt az EU-ból érkező nettó bevándorlás, a szabályok jelentős szigorítását szeretné elérni, egyebek mellett azt, hogy a szabad munkaerőmozgás alapelvei addig ne vonatkozzanak az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdasága nem zárkózik fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjére. David Cameron szerint az alapelvek kidolgozóinak nem lehetett céljuk az elmúlt években tapasztalt tömeges migráció.

Az országban 2017. végéig népszavazást rendeznének az EU-tagságról, ezen azonban a brit sajtó értesülései szerint nem vehetnek majd részt a külföldi EU-állampolgárok - mintegy másfél millió ember -, a Nagy-Britanniában élő írek és a Nemzetközösség állampolgárainak viszont igen. Ugyanilyen szabályok szerint rendezik egyébként a brit parlamenti választásokat is. Nem szavazhatnak majd a 16-17 évesek sem.

Cameron az EU keleti partnerségi programjáról rendezett rigai csúcstalálkozó pénteki zárónapján nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az unióból való kilépésre biztatja a briteket, ha Brüsszellel nem sikerül megegyezni az új szabályokról.