Külföldi újságírókat tartanak fogva Szegeden

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Egy lengyel, egy szlovák és egy ausztrál férfit is őrizetbe vettek tiltott határátlépésért, írja a Heti Válasz, mert a rendőrök és a menekültek közti szerdai röszkei összecsapásban átsodródtak a határ szerbiai oldaláról a magyarra. Közben a szerb média arról számolt be, hogy a magyar rendőrök szerb újságírókat bántalmaztak, noha tudták, hogy a munkájukat végzik.


A külföldi fotóriporterek Horgoson készítettek képeket a határ szerb oldaláról, és akkor sodródtak magyar területre, amikor a menekülők egy csoportja áttörte a kaput, ugyanis velük tartottak.

A rendőrök könnygázt vetettek be és kiszorították a magyar területről a tömeget. Közben sokan letaposták egymást.

Az újságírók akkor sérültek meg, amikor megrugdosták őket a rendőrök, értesült a válasz.hu. Warren Richardson ausztrál állampolgárságú fotóriportert a fejen, lábon és mellkason rúgták, írja a portál, amely szerint a lengyel újságírónak szétnyílt fejsebe van. Jacek Tacik televíziós riporter könnyű fejsérülést szenvedett, adta hírül a TVPInfo lengyel közszolgálati hírtelevízió.

A három újságírót előbb elsősegélyben részesítették, majd előállították és egész éjjel fogva tartották őket a szegedi rendőrőrsön. A Válasz úgy tudja, elvették az útlevelüket és tiltott határátlépéssel gyanúsítják őket.

A szerb média szerint a magyar rendőrség szerdán bántalmazta a szerb állami televízió, az RTS stábját is, egy operatőrt, egy technikust és egy újságírót, akiknek a felszerelését összetörték. Az RTS szerint a rendőrök egy falnak lökték az operatőrt, és a fejét és a hátát ütötték gumibottal, mielőtt összetörték a kameráját. A riporternek a karja sérült meg. Mind a három embert egy közeli kórházba vitték vizsgálatra.

A bántalmazás ellen, Szerbia már este tiltakozott, számolt be róla a Tanjug szerb hírügynökség, a szerb újságírók szövetsége pedig közleményben követelte a hatóságoktól a bocsánatkérést, és a felelősök megnevezését.