Külföldi randalírozók vitték a prímet Athénban

Fotó: MTI/AP / Emilio Morenatti

-

Az egyik letartóztatott csoportban nem is volt görög. Eddig egy másik csapatból is csak külföldiekről tudni.


Az egyik helyszínen tizennégy embert tartóztattak le a tegnap éjszakai athéni, Molotov-koktél-dobálást és könnygázos oszlatást is tartalmazó tüntetés idején. Egyikük sem volt görög írja a The Independent a Kathimerini görög napilapra hivatkozva. Volt viszont:

  • négy német
  • három lengyel
  • két francia
  • egy ausztrál
  • egy holland
Őket a egy metrómegállóban tartóztatták le a rendőrök, mert hatalomellenes jelszavakat festettek a falra. A megálló majdnem két kilométerre volt a parlamentnél található Szintagma tértől, ahol több mint tízezren tüntettek – többnyire békésen – a megszorításokkal járó harmadik gazdasági mentőcsomag ellen.

A tüntetés központi helyszínén tizennégy embert tartóztattak le a rendőrök. A Kathimerini információi szerint egyikük albán, másikuk pedig olasz nemzetiségű volt. A további 12 emberről viszont nem írt semmit a görög lap.


A tüntetők többsége csak zászlókat lobogtatott és jelszavakat skandált


A Szintagma-téri molotovozás viszonylag gyorsan véget ért, de a rendőrök még sokáig fogócskáztak azzal a nagyjából kétszáz erőszakos, anarchista tüntetővel, akik a dobálást elkezdték, majd kukákat gyújtottak fel, bankautomatákat, kirakatokat és szélvédőket törtek össze. Ennek a csoportnak a tagjairól semmit nem hozott nyilvánosságra a görög rendőrség.