Külföldi orvosok is kezelhetik a kínai politikai foglyot

Fotó: MTI/EPA / DEDI SINUHAJI

-

A kínai ellenzék azt szeretné, ha a halálos beteg Liu megválaszthatná, hol kezeljék.


Peking külföldről hívott szakértőket, hogy csatlakozzanak a végső stádiumú májrákban szenvedő, Nobel-békedíjas ellenzéki, Liu Hsziao-pót kezelő orvosokhoz. Liu családjának kérésére az Egyesült Államokból és Németországból is érkeznek orvosok.

A legismertebb kínai politikai fogolynál május 23-án állapították meg az előrehaladott májrákot, néhány nappal később engedték szabadon, és azóta az északkeleti Senjang városban, a Kínai Orvosi Egyetem 1. számú klinikáján ápolják.

Kína bírálaták, ahogyan Liuval bánt, ezért nyolc kínai szakértőből összeállítottak egy csoportot az ellenzéki kezelésének felügyelésére, és időnként közleményeket adnak ki arról, milyen módszerekkel milyen előrelépést értek el. Liu barátai szerint a disszidens és családja nem kommunikálhat szabadon a külvilággal, és üzeneteiket szigorúan ellenőrzik.

A külföldi szakértők meghívása nem egyenlő a kezelés helyszínének és módjának szabad megválasztásával – mondta Liu egyik barátja, Ven Ke-csian. "Nem tudtunk beszélni a családtagokkal, akiket nyomás alatt tartanak, hogy ne kommunikáljanak velünk."

Nyugati kormányok szintén sürgették Pekinget, hogy engedje el Liut és biztosítsa neki a lehetőséget kezelése helyszínének megválasztására.

A 61 éves férfit 2009-ben az államrend megbontására való felbujtás vádjával 11 év szabadságvesztésre ítélték. A Nobel-békedíjat a következő évben az alapvető emberi jogok érvényesüléséért folytatott békés küzdelméért ítélték oda neki. Az oslói Nobel-bizottság döntése felbőszítette Pekinget.