Külföldi csapatok szálltak partra Jemenben, Áden belvárosában lőnek

Fotó: AFP / SALEH AL-OBEIDI

-

Az orosz állami RT hírportál a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozó jelentését idézi, mely szerint több tucat – egyelőre ismeretlen állampolgárságú – katonát láttak az ádeni kikötőben. Közben a húszi felkelők és az Abed-Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erők között közelharc dúl Áden belvárosában.


Még az állítólagos partraszállás előtt szemtanúk arról számoltak be, hogy több száz húszi és velük szövetséges fegyveres hatolt be a nagy dél-jemeni kikötőváros szívébe harckocsik és páncélozott járművek támogatásával.

Csütörtökön első ízben érték el a harcok Áden belvárosát, annak ellenére, hogy a szaúdi vezetésű szövetségesek egy hete légicsapásokkal igyekeznek megakadályozni a húszik előrenyomulását. A március 26-án kezdődött légicsapásoknak már több száz civil halottja és sebesültje van.

Csütörtök reggel a húszik a légicsapások hatására kivonultak Áden Hór-Makszár negyedéből, de az előváros térségében maradtak. Egyelőre nem tudni, hányan estek el a csütörtöki harcokban. Szerdán az összecsapásokban legalább tizenkilencen haltak meg, köztük hat polgári személy.

Az Ádenben dúló heves harcok hatására a Szaúd-Arábiába menekült Rijád Jaszín jemeni külügyminiszter az al-Arabíja hírtelevízióban felszólította a lakosságot, támogassa az elnök oldalán harcoló "népi bizottságokat", hogy meg tudják állítani az Irán támogatását élvező húszik előrenyomulását.

Hádi március 26-án menekült Szaúd-Arábiába, aznap, amikor a szövetségesek megkezdték a húszik elleni légicsapásokat.


Ellenőrzőpont Ádenben