Küldik már a kórházaknak a pénzt

-

60 milliárdot vállalt át a kormány a kórházak tartozásaiból. Ám nem küldte a pénzt. Ma 99 kórház megkapta a pénzt, a Honvéd holnap, a többi jövő héten fogja.


Nem sikerült betartania az ígéretét Zombor Gábornak a kórházi adósságok állami átvállalásáról, írtuk tegnapi cikkünkben. Az egészségügyért felelős államtitkár még februárban nyilatkozta azt, hogy 60 milliárd forintra teszik a kifizetetlen számlákat, és ezt a kormány átvállalja. A kormány eredetileg április 1-jére ígérte az adósságrendezést, ám a tárgyalások csak április végén kezdődtek el.

Most azonban Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár bejelentette, hogy az állami fenntartású 99 kórháznak csütörtökön átutalták a konszolidációs támogatást, a fővárosi Honvédkórház pénteken kapja meg a pénzt (3,9 milliárd forintot), a többi intézmény a jövő héten jut hozzá.

A 60 milliárd forint, amely a központi költségvetésből rendelkezésre állt erre a célra, teljes egészében elegendő a kórházak adósságkonszolidációjára - mondta Zombor Gábor. Hozzátette, hogy az intézményeknek egy hónapjuk van hivatalosan arra, hogy a kisebb, 500 millió forint alatti tartozásokat váró beszállítókat kifizessék.

A kórházak április 1-jei lejárt adóssága 84 milliárd forintot tett ki, ennek egy része beruházási, uniós forrásból lehívható összeg volt, amelyet az intézmények megelőlegeztek és valamilyen adminisztratív ok miatt még nem tudtak lehívni, közölte továbbá Zombor.