Kukkolásért vették elő a rendőrök a drogozó orvost leleplező riportert

-

Dr Colin Ferrieről tavaly év végén készített rejtett kamerás felvételeket a Mail on Sunday (vasárnapi Daily Mail) riportere. A neves gyerekorvos kokaint és partidrogot szedett, mielőtt a kórházi műszakját megkezdte volna. A riporter átadta a felvételeket a rendőrségnek, de most őt is meggyanúsították - mégpedig kukkolással.


A vasárnapi Daily Mail riporterének tavaly év végén mesélte el Dr Colin Ferrie, a neves gyermek neurológus egyik ismerőse, hogy néhány hónap alatt vagy 20-szor találkozott a doktorral, akivel mindegy egyes alkalommal tudatmódosító szereket fogyasztott. A riporter megtudta, hogy Ferrie decemberben egy házat keres fel Bradfordban, hogy kábítószereket vehessen magához, mielőtt a kórházba menne megkezdeni a műszakját. Az újság jogi tanácsot is kért, mielőtt - egyébként a lakók beleegyezésével - rejtett kamerákat helyezett volna el az épületben.


A felvételen látszott, ahogy a neves epilepszia specialista egy ismerősével csaknem 3 gramm kokain szív fel, majd több adag, nemierőszak-drogként is ismert Ginát vesz be, amit, mint mondta, Manchesterben vásárolt.A cikk után nyomozás kezdődött az orvos ellen, az újság pedig egyéb dokumentumokkal együtt átadta a felvételeket a West Yorkshire-i rendőrségnek. Az 52 éves orvost és ismerősét később letartóztatták, viszont július elején nem várt fordulatot vett az ügy: a rendőrség, állítólag az ügyészség javaslatára gyanúsítottként hallgatta ki a riportert, akit 90 percen át faggattak. Drogkereskedelemmel és kukkolással gyanúsítják, a kamerákat ugyanis a konyhában és a hálószobában helyezték el, ahol azt is felvehették volna, ha Ferrie szexel valakivel. A felvételen egyébként nincs szex, a riporter pedig a jogászok tanácsára nem tett vallomást.


A rendőrség a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem kommentálta a történteket, és szerintük az újságírónak nem is lett volna kötelező megjelenni a meghallgatáson. A lap, és a riporter jogásza szerint ugyanakkor le is tartóztathatták volna, ha nem egyezik bele a kikérdezésbe. A másfél órás kihallgatáson többek között arról kérdezték, hogy vitt-e magával drogot a házba, illetve „szexuális kielégülést keresett-e”, amikor a rejtett kamerákat elhelyezte.

Az orvos, akit az eljárás idejére felfüggesztettek, a „közelmúltban” csendben távozott a kórházból, ahol praktizált, ügyvédje pedig, ugyancsak a folyamatban lévő ügyre hivatkozva, nem kommentálta a történteket.