Kudarccal végződött a negyedik észak-koreai rakétakísérlet is

Fotó: U.S. Navy / MCSN D’Andre L. Roden

-

A Japán-tengeren hajózik az amerikai hordozó. Washington szerint Phenjan támadást indíthat Dél-Korea vagy Japán ellen.


Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel, de az pár perces repülés után felrobbant. Az amerikaiak szerint a rakéta közép-hatótávolságú, KN-17 típusú lehetett. Startja a kommunista ország nyugati részén történt, helyi idő szerint hajnali fél hatkor, és nem hagyta el Észak-Korea területét.

A dél-koreai hadsereg nyilatkozata szerint további információkat elemeznek a sikertelen rakétakísérletről. Március óta ez volt a negyedik sikertelen északi rakétakísérlet.


Kínai nyomásgyakorlás

Észak-Korea és az USA kapcsolata különösen feszült. Rex Tillerson külügyminiszter az ENSZ BT ülésén az mondta: reális a veszély, hogy Észak-Korea atomtámadást indít Dél-Korea vagy Japán ellen, és ezért "cselekedni kell, mielőtt megteszi". Japán a szombati rakétafellövés után közölte, hogy képtelen elfogadni a kommunista ország sorozatos provokációit.

Donald Trump elnök egyelőre a Twitteren reagált. Szerinte Észak-Korea nem tartotta tiszteletben Kína és nagyra becsült elnökének kívánságait, amikor rakétát bocsátott fel.

Washington már többször kérte Pekinget, zabolázza meg Észak-Koreát, és a kérésnek Kína – például észak-koreai szénimportja csökkentésével – megpróbál eleget tenni. Trump dicsérte is Hszi Csin-ping elnököt, aki szerint megpróbálja féken tartani Phenjant. "Nagyon kitartóan próbálkozik,


nem akar zűrzavart és vért látni, jó ember"

– mondta Trump, aki áprilisban a floridai Mar-a-Lagóban tárgyalt a kínai vezetővel.


Hadihajók érkeznek

A Carl Vinson atommeghajtású repülőgép-hordozó és kísérő hajói áthajóztak a Japán és Dél-Korea közötti Csuzima-szoroson. Az amerikai hadihajók a japán után a dél-koreai haditengerészettel is gyakorlatoznak majd.

A francia Mistral helikopterhordozó szombaton befutott a japán Szaszebo haditengerészeti támaszpontra. A Mistral Guam szigete mellett egy hadgyakorlat vezet majd: japán, amerikai és brit erők a fedélzetükön lévő csapatok a partraszállást gyakorolják majd.

De nem csak a phenjani menőverek jelentik az egyetlen feszültésgforrást a térségban. Japánt és az Egyesült Államokat az is aggasztja, hogy a Dél-kínai-tengeren Kína befolyásának kibővítésére törekszik part menti vizein.