Kucsera Gábor is kokainozott

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Kucsera Gábor is megbukott a doppingteszten, mintájában kokain nyomára bukkantak - adta hírül a Magyar Kajak-kenu Szövetség. A világbajnok elismerte bűnösségét, már az edzőtáborban sem jelent meg.


Májusban Csipes Tamara és Dombvári Bence is megbukott a drogteszten, tíz hónapra felfüggesztették a versenyzői engedélyüket, most pedig egy újabb világbajnokról derült ki, hogy kokaint fogyasztott. Kucsera elismerte bűnösségét, és mivel már 32 éves, így ez a hiba alighanem pályafutása végét jelentheti.

A Vasas kajakosai jelenleg Szolnokon edzőtáboroznak, úgy tudjuk, hogy Kucsera beteget jelentett, és a héten már nem is jelent meg az edzőtáborban.

Csipes és Dombvári esete óta heti rendszerességgel, szúrópróba szerűen végeztet teszteket a válogatott keretek tagjain a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Kucsera Gábor július 18-án, a szolnoki második válogató megnyerését követően adott mintát. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) éppen a szövetség megrendelésére levett vizeletmintából mutatta ki, hogy a versenyző drogot fogyaszthatott és erről értesítette az MKKSZ-t, valamint megkezdte a hivatalos eljárást.


Kucsera nagyot hibázott


„Miután a versenyző elismeri, hogy hibázott, így a válogatott kerettagságát azonnali hatállyal megszüntetjük” – mondta Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója. „A Magyar Antidopping Csoport a felülvizsgálati eljárást követően értesíti majd az esetről a WADA-t és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséget, így a vétkes sportoló több éves eltiltásra számíthat. Mélységesen elítéljük, amit a versenyző tett, aki ezzel a sportág becsületébe gázolt.”


A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az elmúlt hónapokban több millió forintot költött a versenyzők ellenőrzésére. A szövetség elnöke, dr. Baráth Etele szerint az a cél, hogy a fiatalok tanuljanak a Kucsera Gáboréhoz hasonló negatív példákból is. „Hosszútávon kifizetődik, ha folytatjuk a rendszeres ellenőrzéseket és sportágon belül az intenzív felvilágosító munkát is. Úgy tudom, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar sportági szövetség, amelyik ennyire nyíltan hirdetett harcot a drogok ellen. Idén tavasszal húztunk egy vonalat és zéró toleranciát hirdettünk, ezzel felvállalva azt, hogy adott esetben a saját versenyzőnket fogjuk megbuktatni. Nagyon sajnálom, hogy ez megtörtént, de hangsúlyozom, mi komolyan gondoltuk, hogy rendet akarunk tenni” – mondta dr. Baráth Etele.


Kucsera megpróbálta újrakezdeni, eddig jutott


Kucsera Gábor K-1 1000 méteren indult volna a két hét múlva kezdődő milánói világbajnokságon. Hogy ki állhat rajthoz helyette az év legfontosabb versenyén, az néhány napon belül dőlhet el. Az MKKSZ elnöke hozzátette, a gyorsasági válogatott várható eredményességét ez a csere nem fogja érdemben befolyásolni.


Kucsera a bulvárvilágban tett kalandozás után nemrég úgy döntött, hogy ismét szeretné komolyan venni a kajakozást, ezért februárban csatlakozott Fábiánné Rozsnyói Katalin vasasos csoportjához. A mesteredző már akkor jelezte, hogy nem érdekli a világbajnok kajakos sikeres múltja, nem fog vele kivételezni, és fel kell hagynia a bulváros vonallal ahhoz, hogy ismét sikeres legyen.

A 32 éves versenyző pályafutása ezzel az üggyel feltehetően végleg befejeződött, hiszen nem szúrópróbaszerűen, hanem versenyen bukott meg, amiért két-három éves eltiltást is kaphat.