Kubai tüntetőket tartóztattak le pár órával Obama látogatása előtt

Fotó: Getty Images / Joe Raedle / Getty Images / Joe Raedle

-

Politikai elítéltek feleségei tiltakoztak Havannában.


88 éve, Calvin Coolidge látogatása óta nem járt Kubában amerikai elnök, ezt a szünetet töri meg Barack Obama és családja. Az amerikai elnök két napos vizitje alatt tárgyal Raul Castróval is – a nyugalmazott diktátorral, Fidel Castróval nem – politikai és gazdasági reformokról.


Pár órával az amerikai elnök érkezése előtt több tucat tiltakozót is letartóztattak Havannában – írta a BBC. Az Asszonyok Fehérben csoport olyan feleségekből áll, akiknek férje politikai fogoly az országban.

Obama látogatása nem csak történelmileg fontos, valószínűleg komoly fordulatot is jelent a két ország kapcsolatában, pár évvel egy hasonló találkozó elképzelhetetlen lett volna. Igaz, a viszony teljesen nem normalizálódik ettől, továbbra is életben marad az amerikai embargó, Kuba pedig továbbra is panaszkodni fog a guantanamói hadifogolytábor miatt.

Nem csak az ország jelenlegi vezetőjével találkozik majd az amerikai elnök, hanem ellenzékiekkel is, akár tetszik a havannai kormánynak, akár nem – jelentette ki korábban Washington. Ezen ellenzékiek közé tartozik az Asszonyok Fehérben csoportosulás is.

Fidel Castro egyébként pont vasárnap, még Obama érkezése előtt látta vendégül a baráti venezuelai elnököt, Nicolás Madurót. A tárgyalásukról Maduró – aki elég rossz viszonyban van az USA-val – úgy nyilatkozott, a 89 éves egykori forradalmár „a világ legtájékozottabb embere”, aki „tele van derűlátással” és „óriási erőt” sugároz. A venezuelai elnök elmondta, hogy két és fél órát beszélgetett az idősebbik Castro-fivérrel, aki 2006-ban adta át az ország irányítását a most 84 éves öccsének – számolt be róla az MTI.


Nicolás Maduró és Fidel Castro