Kubában találkozik a pápa és a moszkvai pátriárka

Fotó: MTI/AP / Gregorio Borgia

-

A találkozó történelmi jelentőségű, hiszen soha nem volt még példa hasonlóra. A helyszín pedig igazán érdekes, mert a karibi ország máig kommunista vezetés alatt áll. A téma a közel-keleti keresztényüldözés elleni közös fellépés lesz.


Február 12-én, vagyis jövő héten pénteken Kubában találkozik egymással a római katolikus és az orosz ortodox egyház feje – jelentette be pénteken a Szentszék. Ferenc pápa és Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkája a havannai José Martí repülőtéren találkoznak, és várhatóan aláírnak egy közös nyilatkozatot is.

A találkozó történelmi jelentőségű: korábban még soha nem találkozott egymással a két keresztény felekezet vezetője. Kirill pátriárka hivatalos látogatáson tartózkodik majd Kubán, Ferenc pápa pedig Mexikóba menet áll meg a kommunista vezetésű karibi országban. A Szentszék és a Moszkvai Patriarchátus egyaránt arra hívja fel a híveket, imádkozzanak buzgón, hogy Isten áldja meg a találkozót.

Oroszország pátriárkája azért találkozik a pápával, mert összefogásra van szükség a közel-keleti keresztényüldözés ellen – mondta pénteken Moszkvában Ilarion, volokalamszki metropolita. Szerinte a két egyház közötti régi nézeteltérések továbbra is fennállnak, különös tekintettel az ukrán görög katolikus egyházzal kapcsolatos vitára. Ezeket azonban félretették, hogy a két egyházfő össze tudjon fogni keresztényüldözés ellen.