Kubában katonák irtják a szúnyogokat

Forrás: AFP

-


Kubában katonák járnak házról háza, hogy kifüstöljék a szúnyogokat, mert azok terjeszthetik a zikavírust. Raúl Castro kubai vezető hétfőn jelentette be a műveletet és szólította fel az ország lakosságát, hogy segítsen a szúnyoglikvidálással megbízott 9000 katonának és a 200 nemzeti forradalmi rendőrnek a küzdelemben.

Hasonló szúnyogöldöklésre már korábban is volt példa a szigetországban: akkor, amikor a zikát is leginkább terjesztő egyiptomi csípőszúnyog dengevírust szabadított a lakosságra, és megfertőzött több ezer kubait. Akkor azonban csak egészségügyi dolgozók járták a házakat, és sok otthonba nem jutottak be, mert a lakosság egy része inkább választotta a szúnyogok jelentette fertőzésveszélyt, mintsem, hogy szagolja az irtószert. Akadtak, akik asztmára vagy légzőszervi allergiára hivatkozva zárkóztak el az irtástól.

Az irtást most végző katonák azonban már bírságolási felhatalmazással érkeznek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Kubában egyelőre nem regisztráltak zikavírusos megbetegedést, de az – Chile és Kanada kivételével – nagy valószínűséggel az egész amerikai földrészen elterjed. Becslések szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma a kontinensen, ahol a zikaláz 2014 februárjában mutatkozott először. Feltételezések szerint a vírus kóros kisfejűséget okoz magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.