Kuba történetében először indul ellenzéki a helyhatósági választásokon

Fotó: AFP / ADALBERTO ROQUE

-

Ilyen még nem volt: Kubában most először indultak ellenzéki jelöltek a helyhatósági választásokon vasárnap. Két ellenzéki is megméretteti magát.


A választások mintegy 27 ezer indulója között szerepel a 65 éves Hildebrando Chaviano ügyvéd, független újságíró, valamint a 26 éves Yuniel Lopez informatikus is, mindketten a Raúl Castro vezette kormány ellenlábasai. Havanna egy-egy körzetében jelöltették magukat.


A kubai nép „érettségre" vágyik - elmondása szerint ezért döntött Lopez a megmérettetés mellett. A férfi a betiltott Független és Demokratikus Kuba Pártjának tagja, és arra panaszkodott, hogy mióta jelöltségét bejelentette, a hatóságok folyamatosan ellene tevékenykednek.
Külföldi megfigyelők szerint azzal, hogy ellenzékiek is indulhattak a voksoláson, a kubai vezetés legalább már a látszatát próbálja enyhíteni annak, hogy a hatalom egy kézben összpontosul.


Kubában hivatalosan nem kötelező szavazni, de az állami vezetés nyomást gyakorol a választópolgárokra a voksoláson való részvétel érdekében.
A kormány azt állítja, hogy Kuba 1976-ban bevezetett választási rendszere a „legdemokratikusabb és legátláthatóbb a világon". Az ellenzék ugyanakkor úgy véli, hogy a rendszer az uralkodó kommunisták hatalmát betonozza be.


A hivatalos adatok szerint a 11 milliós szigetországban több mint 8 millióan adhatják le szavazatukat a vasárnapi voksoláson, amelynek tétje 168 tanács 12 589 képviselői helye.