Krőzusokká teszik legjobbjaikat az NFL klubjai

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

A legnagyobbat egy középkorú irányító szakítja, és általában is a játékmesterek keresnek a legjobban. A pályán keresett pénzek mellett egyre markánsabb forrást jelentenek a marketingjogokból származó bevételek is.


Az amerikai Forbes magazin az észak-amerikai profi futball-liga (NFL) idénykezdetének alkalmából nem csak a klubok értékét mérte fel, de összegyűjtötte a legjobban kereső játékosokat is. Nem meglepő, hogy a következő bekezdésekben csillagászati összegekről fogunk írni, ahogy az sem lesz újdonság, hogy a legnagyobb pénzeket az irányítók (quaterback) teszik zsebre. Hogy közülük ki az első, az már tartogat némi váratlant.


Kezdésként érdemes néhány mondat erejéig visszatérni a pénzügyileg megizmosodó csapatokhoz. Az NFL mind a 32 csapata nyereséget termelt az előző idényben (ami példátlan a profi ligák világában), ráadásul az átlagos nyereség 39 millió dollárral lett több, most 76 milliót írhatnak be a könyvelők a nagy könyvbe. A növekmény elsősorban a 2014-ben életbe lépő új tévés szerződéseknek köszönhető, melyek keretében az ESPN, a FOX, a CBS és az NBC együttesen ötmilliárd dollárt fizet a ligának, hogy náluk kerülhessenek képernyőre a mérkőzések. A 70-90 ezer fős stadionok szinte mindenhol telt házzal üzemelnek, ráadásul, miután a létesítmények a klubok (franchise-ok) kezében vannak, ezért a nem sportcélú hasznosításból is hozzájuk folyik be a pénz. Az NFL 32 klubjának összértéke eléri a 62 milliárd dollárt, azaz van mit a tejbe aprítani.


Az NFL legjobban fizetett játékosa manapság Ben Roethlisberger. És, aki ezt biztosítja számára, az Dan Rooney (balra), a Pittsburgh Steelers tulajdonosa


Amit a játékosok igyekeznek is a maguk javára fordítani. A 2011-ben aláírt kollektív szerződésben csupán annyit rögzítettek, hogy 2009 és 2013 között nem nőhet a 123 millió dolláros fizetési sapka. A kluboknak – elvben – ez alá kell beférniük az 53 fős keret éves fizetésével. Ki lehet bújni a sapka alól, de akkor luxusadót kell fizetni a 123 millió fölötti rész után. Így aztán az átlagos NFL-játékos jövedelme nem is volt túl magas, évi kétmillió dollár. Az elmúlt két évben azonban a nyereség növelésével párhuzamosan a fizetési sapka is nagyobb lett, immár 143 millió dollár. A kollektív szerződés értelmében a kluboknak a sapka alá eső összeg legalább 89 százalékát készpénzben kell kifizetniük. A sapka miatt a Dallas Cowboys – a liga legértékesebb franchise-a – az egyetlen, amelyik két játékost (Tony Romo és Tyron Smith) tud a legjobban fizetettek közé delegálni.


Ndamukong Suh, az NFL történetének legjobban fizetett védő játékosa lett


Az évi 2 millió sem hangzik rosszul, azonban a liga legnagyobb sztárjai ennek a pénznek a többszörösét kapják a bőkezű tulajdonosoktól. Közülük is a legtöbbet Ben Roethlisberger, a Pittsburgh Steelers irányítója. A 33 éves Big Ben 2014 júniusa és 2015 júniusa között 48,9 millió dollárral lett gazdagabb. Ebben az alapbér és az ilyen-olyan bónuszok mellett benne van az a 2,5 millió is, ami a juttatásokból, licencekből és marketingjogokból jött össze. A kétszeres Super Bowl-győztes irányító márciusban írta alá új, négy évre szóló, és 87,4 millió dollárt garantáló szerződését. Ebből a pénzből csak az aláírásért 31 millió jár neki. Big Ben pedig nem hálátlan: az előző volt a 11. idénye, amit számos egyéni rekorddal tett emlékezetessé, így karrierje legtöbb touch down-passzával (32), a legtöbb passzolt yarddal (4952, ami egyben az NFL-rekord beállítása is), és a legjobb pontossági mutatóval.


A nagy öreg, Peyton Manning, aki a pályán és a pályán kívül is jól keres


A fizetési lista második helyén a liga egyik legjobb védője áll, a Miami Dolphinst erősítő Ndamukong Suh. A 28 éves játékos 38,6 millió dollárt keresett, amiből 400 ezer jött össze a pályán kívüli szereplésből. Suh öt év után hagyta el a Detroit Lionst, és szabad ügynökként várta a legjobb ajánlatot, ami végül Miamiból futott be és tette őt a liga valaha volt legjobban fizetett védő játékosává a hat évre és 114,3 millió dollárra szóló szerződéssel. A Forbes egy másik, a világ 25 legjobban kereső sportolóját felvonultató listára csak Roethlisberger (11.) és Suh (16.) fért fel.

Az NFL-lista harmadik helyén az újgazdag Arizona Cardinals irányítója, Carson Palmer áll 29 millió dollárral, őt a Houston Texans védője (defensive end) J.J. Watt követi 27,9 millióval, az ötödik helyen pedig egy bölény, a liga egyik legendája, az NFL történetének egyik legjobb irányítója, a Super Bowl-győztes Peyton Manning tanyázik 27 millióval. Watt külön sztori: ő az egyetlen védő játékos, aki több mint kétmillió dollárt tud keresni a kereskedelmi jogokból – egészen pontosan hétmillió dollárt ér most a neve és az arca olyan márkáknak, mint a Reebok, a Gatorade, a Papa John’s, a Verizon és még sokan mások. Watt az elmúlt évben vált a liga egyik legpiacképesebb játékosává.A fizetési lista első 15 helyéből 8-at birtokolnak az irányítók, és a liga 32 quaterbackje közül 18-nak van legalább évi 16 millió dollárt garantáló szerződése. Emellett még a marketing bevételekből is ők hasítják ki a legnagyobb részt. Az említett Peyton Manning 12 milliót keres a pályán kívül, köszönhetően olyan partnereknek, mint a Nike, a Buick vagy a Gatorade. Kollégái közül Drew Brees (New Orleans Saints) 11 milliót, öccse, Eli Manning (New York Giants) 8 milliót, Aaron Rodgers (Green Bay Packers) 7,5 milliót keres ilyen ügyletekből.


Guy Fieri Celebrity Chef Tailgate For The Best Buddies Challenge: Hyannis Port 2015

Tom Brady 38 évesen már jóval többet keres a pályán kívül, mint a pazar TD-passzaival a Patriots meccsein


Az NFL egyik legnagyobb, világszerte talán legjobban ismert sztárja, Tom Brady, a New England irányítója is megkeresi a pályán kívül a maga 7 millió dollárját, viszont klubjától csak kétmilliót kap, amelyben szerepe lehet annak, hogy már 38 éves, azaz legyen bármennyire is jó a szakmájában, vele már aligha kötnek évekre szóló nagy szerződéseket.