Kritizált, ezért kirúgták - pert nyert Baka András Strasbourgban

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás / MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Sérültek Baka András volt főbíró emberi jogai, amikor kritikus véleménye miatt idő előtt menesztették, mondta ki még nem jogerős döntésében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). Baka erkölcsi elégtételnek tartja a döntést, visszahelyezését nem kérte. Három hónapig még lehet fellebbezni. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke 1991 és 2008 között éppen az EJEB bírája volt.


Alaptörvénybe írva rúgták ki

Baka Andrást 2009-ben választották a Legfelsőbb Bíróság elnökének, megbízatása hat évig, vagyis 2015. június 22-ig tartott volna. Időközben azonban az új alkotmány megszüntette a Legfelsőbb Bíróságot, amelynek utódja a Kúria lett, és az új alkotmány életbe lépésével új elnök is hivatalba lépett. A poszt betöltésének feltétele lett az ötéves hazai bírói gyakorlat, viszont nem fogadták el a külföldi bíróságon töltött időt, vagyis hiába szolgált Baka bíróként 17 évig Strasbourgban, nem pályázhatott volna a tisztségre. Főbírói megbízatása így három és fél évvel annak lejárta előtt, 2012. január 1-én megszűnt,és mivel ezt magába az alkotmányba írták bele, semmiféle jogorvoslatra lehetőség nem volt. Ezzel pedig sérült Baka András jogorvoslathoz való joga - mondta ki az EJEB.

Azért volt az egész, mert kritizált

Az új alaptörvény, illetve a jogintézmények reformjának előkészítése során Baka többször is más véleményen volt mint a kormány, például a bírák előrehozott nyugdíjazásáról is. Alkotmánybíróságon támadott meg - sikerrel - több jogszabályt is. Az EJEB döntésében arra jutott, hogy nem azért szűnt meg a megbízatása idő előtt, mert a munkája ellen bármi kifogás merült fel, vagy mert ezt az igazságügyi reformokból következett, hanem a kritikák miatt.
"A szankcióktól, például az igazságügyben betöltött állásból való menesztéstől való félelem ... megakadályozhatja a bírákat abban, hogy közintézményekről vagy a tervezetekről kritikus véleményt fogalmazzanak meg",
szögezte le a strasbourgi bíróság.

Viszont a meg nem keresett pénz nem vagyon,

vagyis hiába esett el Baka András jövedelemtől és későbbi kedvezményektől, a tulajdonhoz való joga nem sérült, döntött az EJEB, ezért a volt főbíró panaszának ezt a részét elutasította. Még nem jogerős Mert három hónapon belül bármely fél fellebbezhet a Nagykamarához (Grand Chamber). Ha majd jogerőssé válik, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságához kerül, melynek feladata a döntés végrehajtásának felügyelete.

Erkölcsi elégtétel

Ezt jelenti Baka András volt legfelsőbb bírósági elnöknek a döntés, nyilatkozta az MTI-nek.  Azt mondta, "még nem volt ideje részletesen áttanulmányozni az ítéletet, de úgy látja, hogy igazat adtak neki ebben az egész magyar igazságszolgáltatás függetlenségét érintő ügyben, ezért ez a döntés elégtétel lehet minden magyar bírónak is". Kérdésre válaszolva közölte, hogy az anyagi kompenzációról egyelőre nem foglaltak állást. Baka több mint 200 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést, és az ügyvédi munkadíj megtérítését kérte. Ugyanakkor a visszahelyezését nem, ezért a döntésnek egyelőre még elsősorban elvi jelentősége van.