Kristen Stewart romantikus sci-fivel támad Velencében

-

Huszonegy versenyfilm látható a szeptember 2-án kezdődő 72. velencei filmfesztiválon. A most nyilvánosságra hozott program szerint a retrospektív bemutatók között Fejős Pál 1933-as Napsugár című klasszikusát is vetítik.


A tizenegy napos nemzetközi filmes seregszemle Arany Oroszlán-díjáért verseng a Kristen Stewart és Nicolas Hoult főszereplésével, Drake Doremus rendezésében készült Equals; Luca Guadagnino A Bigger Splash című alkotása, az 1969-es A medence új feldolgozása Tilda Swintonnal és Ralph Fiennesszal; Cary Fukunaga afrikai gyermekkatonákról szóló, Beasts of No Nation című háborús drámája Idris Elbával; Charlie Kaufman és Duke Johnson közös animációja, az Anomalisa; Laurie Anderson Heart of a Dog című filmje és A király beszédével Oscar-díjat nyert Tom Hooper egy transznemű nő 1920-as évekbeli történetét ábrázoló, The Danish Girl című új munkája is.

A versenyprogram része még Amos Gitai életrajzi drámája a Nobel-békedíjas Jichak Rabin 1995-ös meggyilkolásáról Rabin, The Last Day címmel; a The Clan című családi dráma Pablo Trapero argentin rendezőtől; a dél-afrikai Oliver Hermanus The Endless River című krimije; valamint Jerzy Skolimowski lengyel rendező 11 Minutes című alkotása, amely több szereplője életébe pillant be a címben jelzett 11 percre.

A kanadai Atom Egoyan Remember címmel nácivadász-thrillerrel jelentkezik; Alekszander Szokurov orosz rendező a Párizsban forgatott Francofoniával; olasz kollégájuk, Marco Bellocchio pedig egy vámpíros történettel, a Sangue del mio sangue című alkotással érkezik a Lidóra.

Versenyen kívül szerepel Scott Cooper Black Mass című gengszterdrámája Johnny Depp főszereplésével és a Spotlight is Thomas McCarthytól, amelyben Michael Keaton újságíróként nyomoz egyházi személyek által elkövetett szexuális zaklatások ügyében.

A Velencei klasszikusok elnevezésű visszatekintésben levetítik a kalandos életű Fejős Pál (1897-1963) magyar filmrendező, kutató, egyetemi tanár 1933-ban forgatott, Napsugár (Sonnenstrahl) című filmjét, amelyet forgatókönyvíróként és producerként is jegyzett. A film a gazdasági válság idején Bécsben játszódik: a munkanélkülivé vált Hans reménytelenségében épp a Dunába akar ugrani, mikor megpillant a vízben egy lányt, és kimenti. A 18 éves Anna azonban szintén úgy érzi, nincs ereje tovább élni.

Alberto Barbera fesztiváligazgató a szeptember 2-ai megnyitóra Baltasar Kormakur Everest című hegymászódrámáját szemelte ki, amelyben Jake Gyllenhaal alakítja a főszerepet. A mustrát a Mr. Six című kínai film zárja Hu Kuan rendezésében.

A nagy múltú fesztivál életműdíját idén francia filmes, Betrand Tavernier, a Jazz Párizsban, a Válságállapot, Az élet és semmi más, valamint a Vidéki vasárnap rendezője kapja. Az Alfonso Cuarón vezette versenyfilmes zsűri díjait szeptember 12-én adják át.