Krimivel borzolják a Buda-Cash-károsultak idegeit

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Megjelent az íróként igencsak termékeny felszámolóbiztos új krimije, miközben a károsult ügyfelek többsége 9 hónap elteltével sem jutott hozzá megmaradt pénzéhez. Előfordul olyan is, hogy a felszámoló elindítja az utalást, de az összeg hónapok múltán sem érkezik meg.


Facebookon örvendeztette meg olvasóit a Buda-Cash Brókerház felszámolóbiztosa, a volt rendőrfőnök Réti László, hogy már olvasható az újabb regénye. Sőt még egy beharangozó novellát is posztolt hozzá kedvcsinálóként.


Kedves Olvasók!Szeretnék veletek pár jó hírt megosztani. A „Könnyek városa” már megrendelhető a következő cí...

Szerző: Réti László / Könyvmolyképző Kiadó2015. november 23.

A grátisz olvasnivaló sem győzte meg azonban Réti Lászlónak azokat az olvasóit, akik a Buda-Cash Brókerház egykori ügyfeleiként is kapcsolatban állnak vele. Ők a regény helyett inkább egy levelet várnának tőle arról, hogy a megmaradt pénzüket és a kártalanítás összegét átutalták a számlájukra. Legalábbis ez tűnik ki egy megjegyzésből, amelyet a publikálás híréhez fűztek.


A Buda-Cash-károsultak szívét öröm és boldogság járja át, hogy a felszámolás révén részesei lehetnek a Felszámolóbiztos Úr nagyívű irodalmi karrierjének. Ezúton is szeretnénk gratulálni az új könyv megjelenéséhez, és sok sikert kívánunk értékesítési fronton is. Bizonyára rengeteg időt és energiát vett el a könyv megírása, amit tapasztaltunk is, hiszen az elmúlt hónapokban Réti úr gyakorlatilag tejesen kikerült a Buda-Cash ügyfeleinek látóköréből. De elismerem, egy könyv megírása nyugalmat és átszellemült állapotot igényel. Mindenesetre bízunk benne, hogy a könyv megjelenésén felbuzdulva újult erővel veti bele magát a Buda-Cash ügyeibe, és minden erejével megpróbál eleget tenni a törvény által előírt kötelezettségeinek. Például haladéktalanul kiadja az ügyfelek jogos tulajdonát képező értékpapírokat, pénzeszközöket, valamint összehívja a vonatkozó törvény által előírt Hitelezői Választmányt, amit már május végén kötelezően meg kellett volna tennie.

Még az sincs meg, ami megvan

A Magyar Nemzeti Bank február 24-én függesztette fel a brókercég engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki, miután súlyos hiányosságokat tárt fel a Buda-Cash működésében. A cég egészen pontosan nem tudott elszámolni értékpapírokkal, és meghamisította a kimutatásokat az ügyfelek számára.


A kártalanítási igényt március végétől már be lehetett nyújtani, ám ahhoz, hogy a Befektetővédelmi Alap (Beva) fizessen, előzetesen a felszámolónak nyilatkoznia kell, hogy a Buda-Cash mekkora vagyont tud kiadni az ügyfeleinek, és mekkora az a hiány, amelyet kártalanítás formájában, legfeljebb 6 millió forintig a Bevának kell kifizetnie. Ez azonban a mai napig nem teljeskörűen történt meg, vagyis a felszámoló valamilyen okból nem tudta feltárni, mennyi maradt meg az ügyfelek befektetéseiből.

A károsultak beszámolói szerint szinte véletlenszerűen kerülnek elő értékpapírok, egyiküknek például nyolc hónap után jelezték, hogy megvan néhány hazai kisrészvénye, illetve egy külföldi befektetése.

Olyan is megtörténik, hogy megvan egy értékpapír vagy egy devizaösszeg, a felszámoló visszajelzi, hogy megkezdte az átutalást a megadott értékpapírszámlára, de a befektetés augusztus közepe óta nem érkezett meg. Az ügyfél érdemi választ nem kapott, csupán egykori brókerének az utánajárása alapján gyanítható, hogy a felszámoló a külföldi alapkezelőnek nem jelentette, hogy már ő az illetékes a megbízások kiadására, nem pedig maga a Buda-Cash Zrt. Pedig az ügyfél még a tarifát is befizette a transzferálásért, pénzhez, illetve értékpapírhoz azonban nem jutott, csupán egy papírja van arról, hogy az utalást elindították.

Érdeklődésünkre a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. a honlapjára irányított, hogy ott minden információ megtalálható. Abból azonban csak annyi derül ki, hogy szeptember 18-áig 4 ezer értékpapír-áthelyezést (transzfert) teljesített. Ennek a többszörösére lenne szükség, hiszen a Buda-Cashnek mintegy 13 ezer ügyfele volt, amikor összeomlott a brókercég által épített kártyavár.

Pedig a Bevának a kárbejelentéstől számítva mindössze egy éve van a kártalanításra, ami márciusban lejár, miközben még azt sem állapította meg a felszámoló, hogy mekkora a kár. Ezért borzolja a hoppon maradt befektetők idegeit, hogy a felszámolóbiztosnak krimiírásra is jut ideje.