Krím: Moszkvának nem jó a tervezett tárgyalási időpont

Fotó: Europress/AFP/Alexander Nemenov / Europress/AFP/Alexander Nemenov

Technikai okokból nem alkalmas Moszkvának a Független Országok Közössége (FÁK) külügyminiszteri tanácsának péntekre tervezett soron kívüli ülése – közölte csütörtökön az egyik orosz külügyminiszter-helyettes.


Vaszilij Nyebenzja a törvényhozás alsóházában szólalt fel. Ezt követően újságíróknak nyilatkozva arra hivatkozott, hogy Szergej Lavrovnak egyéb programja miatt nem felel meg az értekezlet megtartására kijelölt pénteki időpont, és úgy tudja, hogy az orosz külügyminiszter más FÁK-országokbeli kollégái is elfoglaltak abban az időben. Nyebenzja ugyanakkor hozzátette, hogy nem zárkóznak el a párbeszédtől és elképzelhetőnek tartotta a konzultációkat ukrán kollégáikkal a FÁK külügyminiszteri tanácsának április 4-re Moszkvába tervezett soros ülése előtt. Az orosz külügyi vezető elmondta, hogy a testület soron kívüli ülését Ukrajna kezdeményezte. Arról is beszámolt, hogy nemrég találkozott Volodimir Jelcsenkóval, Ukrajna oroszországi nagykövetével, aki arról tájékoztatta, hogy Ukrajna egyelőre nem mond le a FÁK-ban betöltött soros elnöki posztjáról és teljesíti ezzel kapcsolatos kötelezettségeit.


Korábban sem tárgyaltak az ukránokkal

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Párizsban nem volt hajlandó tárgyalni Andrij Descsicja ügyvivő ukrán külügyminiszterrel, hiába próbálták rávenni őt erre Francois Hollande francia államfő és a nyugati államok külügyminiszterei. John Kerry amerikai külügyminiszter ugyanakkor bejelentette, megállapodás született Párizsban arról, hogy folytatják az intenzív egyeztetést az ukrán válságról Oroszországgal és Ukrajnával. Vaszilij Nyebenzja külügyminiszter-helyettes az orosz dumában Szergej Lavrov és John Kerry, valamint az orosz diplomácia vezetőjének és nyugati kollégáinak párizsi egyeztetéseit jellemezve egyenes és kemény tárgyalásokról beszélt. Az orosz külügyminiszter-helyettes a parlament alsóházában közölte, folytatják a diplomáciai erőfeszítéseket az ukrajnai válság megoldására. Azt hangoztatta, hogy Moszkva számára elfogadhatatlan „az ultimátum nyelvezete”.