KRESZ-vizsga bicikliseknek? Tarlósnak van pár ötlete

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A főpolgármester szerint a főváros jelenlegi közlekedésfejlesztési terv túlságosan busz- és villamospárti, a biciklisek pedig következetesen átmennek a piroson. Tarlósnak a futóversenyek is a bögyében vannak, felére csökkentené a számukat.


Közlekedési szakértők szerint „szélsőségesen tömegközlekedés orientált” a főváros 2030-ig szóló közlekedésfejlesztési koncepciója ezért a városvezetésnek szándékában áll módosítani azt – jelentette be Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Pedig az úgynevezett Balázs Mór Tervet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) készítette, honlapja szerint kifejezetten „Tarlós István főpolgármester felhatalmazása és programja alapján”.

Az erről szóló tanulmányból idézve Tarlós István példaként említette a nagykörút villamosainak elsőbbséget biztosító forgalomszervezési gyakorlatot – tudósított a tájékoztatóról az MTI. A főpolgármester ugyanakkor – a csütörtökön megjelent sajtóhírekre reagálva – megerősítette, a városvezetés nem tervezi a Lánchíd egyirányúsítását, továbbá a pesti alsó rakpart közúti forgalmának lezárását.

Tarlós István bejelentette azt is: a ciklus végén kezdeményezni fogja a kerékpárosok kötelező KRESZ-vizsgáztatását „abban az esetben, ha továbbra is következetesen figyelmen kívül hagyják a piros lámpákat”. Szerinte ugyanis 10 kerékpárosból 8 nincs tekintettel a tilos jelzésre. A főpolgármester kérdésekre válaszolva kijelentette: nem kívánja igazságtalanul háttérbe szorítani a kerékpáros közlekedést, ugyanakkor szerinte a kerékpáros-kultúra az infrastruktúránál is nagyobb fejlesztésre szorul.

A Tarlós által idézett tanulmány emellett több buszsáv esetében felülvizsgálni javasolja a kerékpáros közlekedést, mivel a készítők szerint az – elsősorban a belvárosban – jelentősen lassítja a tömegközlekedést.

A fővárosi futóversenyeket érintő rendeletmódosítást is kilátásba helyezett. Ennek alapján a városvezetés későbbi mérlegelése szerint a Budapest centrumában megrendezett évenkénti hat nagy rendezvényből akár már jövőre is legfeljebb csak hármat rendezhetnek meg.