Közzé kell tenni Károly herceg kérdéses „fekete pók” leveleit

Fotó: AFP/POOL/Ben Stansall / AFP/POOL/Ben Stansall

-

A The Guardian-nek 10 évnyi gyötrelmes – és költséges – jogi huzavonába tellett, hogy kimondassa a bírósággal: nyilvánosságra kell hozni Károly herceg leveleit, melyeket a kormány vezető beosztásban levő tagjainak küldött. A gyanú szerint a csupán formális hatalommal bíró herceg a „fekete pók” levelekkel igyekezett befolyást gyakorolni az ország közügyeire.


A The Guardian szerint a döntés a Freedom of Information Act (információs szabadság törvény) győzelmét igazolja, és lehetőséget nyújt, hogy a nép a kulisszák mögé pillantva láthassa, hogyan próbálja a trónörökös befolyásolni a kormányzást.


A kérdéses levelezés összesen 27 dokumentumból áll, és a brit kormány nagyon keményen küzdött, hogy ne kelljen őket publikálni. Bár még nem tudni, összesen mennyibe került a mintegy 10 évig tartó jogi birkózás az állam és a lap jogászai között, a The Guardian szerint legalább 274 ezer fontnyi (116 millió forintnyi) kiadással lehet számolni.

A bírósági határozat értelmében holnaptól bárki számára elérhetővé válnak a levelek, melyeket Károly herceg Tony Blair kormánya tagjainak küldött 2004 szeptembere és 2005 áprilisa között. „A társadalom érdekében áll, hogy átláthatóvá váljon, hogyan próbálta Károly herceg befolyásolni a kormányt” – indokolta meg a döntését a háromtagú testület.