Közvetlenül San Franciscóból segítené a startupokat az állam

Fotó: iStockphoto / v_swenson

-

Magyar alkonzulátus nyílt San Franciscóban, ez Magyarország első ilyen jellegű képviseleti formája az Amerikai Egyesült Államokban - közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az MTI-nek a helyszínről telefonon nyilatkozva kedden.


Az Egyesült Államok nyugati partvidékén élő magyaroknak a térségben csak Los Angelesben van magyarországi hivatalos képviseletük; az alkonzulátust azért hozták létre, mert így jelentős területet lehet közvetlenül lefedni - mondta az államtitkár. Hozzátette, a San Francisco-öböl térségében 50-60 ezer magyar él, ezért indokolt volt, hogy itt nyissák meg az újabb magyar diplomáciai képviseletet.

Magyar Levente kiemelte, a magyar érdekképviselet és az ott élő magyarokkal való kapcsolattartás mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a San Francisco-öböl déli részén található csúcstechnológiai központban, a Szilícium-völgyben működő különböző technológiai, kutatás-fejlesztési, innovációs intézetekkel, egyetemekkel minél szorosabb együttműködést alakítsanak ki.

Fontos, hogy legyen olyan intézményi keret, amely segíteni tudja azokat a magyar innovatív vállalkozásokat, amelyek szeretnének kilépni a globális piacra és ehhez ismeretet, kapcsolatot, tőkét, tudást szerezni - fogalmazott az államtitkár.

Magyar Levente elmondta: a magyar delegáció találkozott a Berkeley Egyetem üzleti iskolájának vezetőivel. A Magyar Nemzeti Kereskedőházzal aláírt együttműködési megállapodás értelmében az intézmény infrastruktúrájával segíteni fogja a nemzeti kereskedőház által kiközvetített magyar innovatív startupok kinti tevékenységét.

Az államtitkár közölte, a Stanford Kutatóintézet vezetőivel folytatott megbeszélésen megállapodás született arról, hogy az intézet delegációja hamarosan Magyarországra látogat. Közös kutatás-fejlesztési stratégia kidolgozásán gondolkodnak, amely szintén azoknak a tehetségeknek és ötleteknek a felkutatását segítené, amelyekkel érdemes piaci alapon is foglalkozni.

Magyarországon a nemzeti kereskedőház fogja össze azokat a startupokat, amelyeknek van esélyük arra, hogy az amerikai piacra lépjenek. Szeretnének visegrádi együttműködést kialakítani, hogy a négy ország közösen hozzon létrestartup-képviseletet San Franciscóban vagy a Szilícium-völgyben, amely kint segítené az innovatív vállalkozásokat - fejtette ki a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.