Közvetítést kér a katalán elnök Madriddal

Fotó: AFP / LLUIS GENE

-

Carles Puigdemont, Katalónia elszakadáspárti elnöke közvetítést kért a Madriddal kialakult konfliktusban szombaton, egy nappal a gazdag északkeleti tartomány függetlenségérő kiírt népszavazás előtt, amelyet a központi kormány betiltott.


"Ki kell fejezzük a közvetítés iránti világos szándékunkat, akár az igenek győznek, akár a nemek" - jelentette ki Carles Puigdemont a francia hírügynökségnek nyilatkozva.

A katalán elnök nem fordult valamely konkrét intézményhez, de nyilatkozatában megemlítette az Európai Uniót.

"Aki elfogadná, hogy betöltse ezt a közvetítő szerepet, annak tudnia kell, hogy számíthat a katalán fél részvételére a párbeszédben (...), és ettől a pillanattól fogva logikus lenne az Európai Unió érdekeltsége, hogy aktív szerepet vállaljon" - mondta.

A szombaton déltájban adott 45 perces interjúban a katalán elnök azt mondta, bármikor kész lemondani az alkotmánybíróság által betiltott függetlenségi népszavazásról, amennyiben Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök konzervatív kormánya elfogadja, hogy elkezdődjön egy olyan párbeszéd, amely végül lehetővé tenné egy legális referendum megtartását.

Interjújával gyakorlatilag egy időben a spanyol kormány katalóniai megbízottja, Enric Millo közölte, hogy kiiktatták a vasárnapra tervezett katalán függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló informatikai rendszerét, "teljesen lehetetlenné" téve a népszavazás megtartását.