Köztük választott Szlovákia

Fotó: Europress/AFP/Samuel Kubani / Europress/AFP/Samuel Kubani

-

A szlovák államfőválasztás második fordulója előtt négyszer csapott össze egymással Robert Fico és Andrej Kiska, itt kiderült, hogy miként látják a világot.


A szlovákiai elnökválasztás két héttel ezelőtti első fordulóját követően négyszer vitáztak az állva maradt felek (tévében és rádióban egyaránt összecsaptak. Robert Fico (SMER) miniszterelnök és Andrej Kiska (független, civil jelölt) eltérően politizált ebben a két hétben: Fico Kiska ellen fordult, utóbbi pedig inkább az első fordulóban jól teljesítő három jelölt – köztük az első magyar elnökjelölt, Bárdos Gyula – szavazatait szerette volna megszerezni. A Sme napilap a két elnökjelölt vitái alapján ismertette a két jelölt eltérő elképzeléseit – Hangácsi István, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzőjének Méltányosság Blogon megjelent posztja nyomán mutatjuk be Fico és Kiska vízióit. Részeredmények várhatóan este tíz–fél tizenegy körül lesznek, a végeredményt vasárnap reggel hirdetik ki.


Robert Fico

Robert Fico szlovák miniszterelnök, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnökjelöltje, miután szavazott a szlovák elnökválasztás második fordulójában Nagyudvarban 2014. március 29-én Robert Fico szlovák miniszterelnök, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnökjelöltje, miután szavazott a szlovák elnökválasztás második fordulójában Nagyudvarban 2014. március 29-én A jelenlegi miniszterelnök a nemzetközi jog, az EU-val való együttműködés és a nemzetállami érdekek elvei alapján szemléli Ukrajna helyzetét, amelynek támogatja EU-csatlakozási álmait. Az államfői posztról többféleképpen is nyilatkozott: néha a kormányfő fölé helyezte, máskor csak nemzetközi képviseleti funkciójáról beszélt. Szeretne még egy erős, jobbközép tömegpártot, olyat, mint jelenlegi pártja, a SMER, azaz nem szétaprózódott jobboldalban hisz. Örülne, ha lenne kihivíója a jobboldalon, egyedül Radoslav Procházkát – „3. lett az első fordulóban, 42 év körüli politikus, hamarosan saját pártot alapít” – tartja erre alkalmasnak. Fico konzervatív szocialistának tartja magát, a romakérdést pedig nem tartja napirenden – ez jelenleg az „ellenzék dolga” Szlovákiában. Ugyanakkor átalakítaná a szociális juttatások rendszerét.

Andrej Kiska

Andrej Kiska szlovák független elnökjelölt szavazni készül a szlovák elnökválasztás második fordulójában Poprádon 2014. március 29-én Andrej Kiska szlovák független elnökjelölt szavazni készül a szlovák elnökválasztás második fordulójában Poprádon 2014. március 29-én Kritizálta a Fico-kormányának hozzáállását a krími válsághoz, szerinte rosszul és gyengén reagáltak, mert nem ítélték el orosz agressziót. A SMER elnökével szemben elismerné Koszovót. Kiska szerint az államfő feladata a viták és társadalmi problémák enyhítése és a társadalom és politikai vezetés között megrendült bizalom visszaállítása.A nemzetközi reprezentációt nem tartja fontosnak. Megváltoztatná a választási szabályokat, úgy, hogy a szavazók a saját régióikat reprezentáló képviselőt válasszanak. Kiska – ellenfelével szemben – se nem ellenzi, se nem támogatja az LBGT-k által szervezett meneteket, emellett távol áll tőle, hogy a konzervatív–liberális–baloldali skálán elhelyezze magát.