Köztisztviselők tízezrei házalnak majd az Erzsébet-utalványokkal

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Karácsony előtt a kormányhivatalok 30 ezer dolgozója hordja szét az utalványokat az ország 2,7 millió nyugdíjasának. Kis karácsonyi jutalom az utóbbiaknak, nagy karácsonyi munka az előbbieknek.


Még semmilyen tájékoztatást nem kaptak új feladatukról, de biztos, hogy a kormányhivataloknak sok dolguk lesz karácsony előtt – írja a Népszava.

A miniszterelnöki ajándékozás részleteit ismertetve erről a Kormányinfón beszélt a kancelláriaminiszter. Lázár János azzal magyarázta a furcsa megoldást, hogy saját cégük, az állami Magyar Posta nagyon drágán, 480 forintért szállítaná ki a cédulákat.

Emlékezetes, hogy a kvótanépszavazás kampányában összesen 8,1 millió levelet hordtak szét a postások hazai lakcímekre, és további félmilliót külföldre. A Magyar Nemzet a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott adatok alapján nemrég azt írta, hogy a levelezés 700 millió forintba került az adófizetőknek. Érthető tehát, hogy most spórolni kell.

A kancelláriaminiszter a nagy összegű utalványokat szállító hivatalnokok megnyugtatására azt is hozzátette, mindenkit biztonsági őrök kísérnek majd. Ez pedig már nem a spórolásról szól, hiszen a Népszava információi szerint a megfelelő képzettséggel rendelkező biztonsági emberek óradíja 1000 forint körül van. A lap megkérdezte a biztonságiakat tömörítő kamara egyik vezetőjét és a vagyonőröket képző egyik legnagyobb magyar társaság ügyvezetőjét is a megoldásról, ám egyikük sem akart névvel szerepelni, ami érthető, hiszen egybehangzóan állították: az ötletet őrültségnek tartják.


A várhatóan főként a járási hivatalokban dolgozókat érintő feladatról ebben a körben egyelőre semmit nem tudnak – erősítette meg az információkat Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A kormányhivatalokban létszámhiány van, a munkatársak túlterheltek, ráadásul az Erzsébet-utalványok kézbesítése nem tartozik a munkakörükbe. Azt nem tudni, hogy munka helyett vagy szabadidejükben lesznek kénytelenek utazgatni a járás települései közt, és hogy buszra ülhetnek, vagy hivatali autó viszi őket.

December 21. és 24. között kopogtatnak majd a terv szerint a kormányhivatalnokok az utalványokkal, de lehet, hogy szilveszterig is elhúzódhat a munka, mivel minden hivatalnokra harminc nyugdíjas jut majd.