Közröhej tárgyává teszik a megosztók a Somogy Megyei Főügyészséget

-

A volt siófoki fideszes polgármester feljelentette egy online megjelent írásnak a szerzőjét és a cikk megosztóit rágalmazás miatt. Most több mint kétezer ember vállal sorsközösséget a rabosított megosztókkal, és tovább terjesztik a cikket.


Balázs Árpád fideszes politikus februárban egy interneten megjelent írás szerzőjét és a cikk megosztóit rágalmazásért feljelentette. A gyanúsítás tárgyát képező bűncselekmény a törvényi rendelkezések alapján közvádasnak minősült. A nyomozó hatáság 13 emberrel szemben folytatott gyanúsítotti kihallgatásokat és az azokkal kapcsolatosintézkedéseket. Ezek az emberek csak a megosztói voltak az írásnak, a szerzőt ugyanis nem sikerült azonosítani.


A cikk arról szólt, hogy 2014-ben a siófoki önkormányzat egy lakást a piaci ár ötödéért adott el.


A rabosítások azonban közfelháborodást okoztak, a Nol.hu észrevette, hogy a cikket az elmúlt napokban több mint 2100-an osztottak meg, azaz ennyien vállaltak sorsközösséget a gyanúsítottakkal. A megosztók szerint egyrészt a cikkben megfogalmazott kritika visszafogott volt, és ennyit amúgy is tűrnie kell egy közszereplőnek, másrészt furcsállják, hogy az ügyészség a megosztókkal foglalkozik ahelyett, hogy a szóban forgó lakáseladást vizsgálná. A gyanúsítottak úgy vélik, hogy az ügyészség politikai utasításra vállalta a közvádló szerepét.

A lap az üggyel kapcsolatban független jogászokat keresett meg, akik biztosak abban, hogy a nyomozóhatóság nem gyanúsítja meg az újabb megosztókat, mert ez felesleges költséggel járna, és így akár több tízezerre is gyarapodhatna a megosztók száma. Ez pedig közröhejjé tenné a vádhatóságot és eljárását – vélte a pécsi jogi kar egyik tanára. Szerinte az ügyészség ejteni fogja a vádat, és az ügy Balázs Árpád magánvádas pereként zajlik majd a bíróságon.