Közösségi pénzváltás: fontos a bizalom

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Újabb területet hódít meg magának a sharing economy: már a pénzváltást is intézhetjük közösségi alapon, méghozzá úgy, hogy mindenki jól járjon. Magyar startupok is törik az utat a közvetítők közbeiktatása nélkül működő, pénzváltást segítő applikációk fejlesztése terén.


A sharing economy vagy a megosztáson alapuló, közösségi gazdaság a szolgáltatóipar több területén okozott már felfordulást: több országban is megrengette a személyi fuvarozást, új alapokra helyezte az olcsó szállásokhoz való hozzáférést, de még a takarítás vagy a házi kedvencek felvigyázása területén is tudott hozni újdonságot egy-egy radikális, újító ötlet. Ezek többsége rendkívül egyszerűen és átláthatóan kezelhető alkalmazások formájában van ott számos felhasználó zsebében, és csak attól függ, mennyire támaszkodnak e megoldások használatára, hogy a szabályozási környezet mennyire képes rontani az adott közösségi megoldás vonzóságán.

A pénzváltás egyelőre szabad prédának tűnik ebből a szempontból és a sharing economy meg is találta magának a pénzváltói díjaktól mentes, csakis a valutát eladó és valutát vásárló magánemberek közötti együttműködés új formáját, a közösségi pénzváltást.


Magyar megoldások

Spanyolországban, magyar tulajdonosok alapították a Midrate-et, ami összeköti azt, akinek felesleges, megmaradt valutája van azzal, akinek valutára lenne szüksége. A pénzváltás teljesen törvényesen történik, hiszen természetes személyek között az alkalmi pénzváltás megengedett, így aztán külön közvetítő nélkül, középárfolyamon nyílik lehetőség mindenkinek a pénzváltásra. A Midrate-en a középárfolyamot a currencylayer.com árfolyama alapján számolják ki, óránként friss adatokat felhasználva.

Az alkalmazást csak le kell tölteni és egyeztetni kell a partnerrel, hol és mikor történik meg a pénzcsere. A Midrate elsősorban a platformot biztosítja ahhoz, hogy az ideális váltópartnert megtaláljuk. Ez nagyban segít abban is, hogy az egzotikusnak számító, a hagyományos pénzváltóknál gyakran nem támogatott bankjegyeket is be tudjuk váltani nekünk kedvező pénznemre. Ez egy reális felvetés, hiszen ki szeretné tartogatni magánál thai bát-ját, ha nem tervezi, hogy valaha is visszatér Thaiföldre?

A magyar Fuger is hasonló megoldást kínál, azzal a különbséggel, hogy teljes egészében a közösségre bízza az árfolyam mértékét. Ez ugyan ad némi játékteret az applikáció használóinak arra, hogy egyedi megállapodásokat kössenek, de a bizalom itt is fontos tényező: a Fuger ugyanis csak azokat engedi kereskedni, akik valódi közösségi lábnyommal rendelkeznek, vagyis ténylegesen vannak ismerőseik (legalább 50) a facebook-on vagy a LinkedIn-en. Így nagyobb eséllyel kiküszöbölhető az is, hogy valaki egy fantomprofilon keresztül lépre csaljon valakit a váltás során, merthogy a pénzváltás itt is személyes találkozással valósul meg.

Fontos ugyanakkor, hogy a Fuger lehetőséget kínál arra is, hogy értékeljük pénzváltó partnerünket és így lássák mások is, milyen tapasztalataink voltak az adott partnerrel (odaért-e időben a megbeszélt helyszínre, akadékoskodott, esetleg átvert minket), ami majd befolyásolja a későbbi pénzváltókat is a váltópartner kiválasztásában.


A bizalom mindenek előtt

Mindkét megoldásban közös ugyanakkor (amellett, hogy a szolgáltatás jelenleg ingyenes), hogy a személyes találkozásra a közösségi megoldást használóknak mindenképpen szüksége van a tranzakció létrejöttéhez és egyik esetben sincsen semmilyen biztosíték arra, hogy mindkét, egymással találkozó partner jóhiszemű, vagyis nem akar például hamis bankjegyeket váltani, esetleg a partnerrel szemben erőszakosan viselkedni.

Mindkét bemutatott alkalmazás felhívja a felhasználók figyelmét arra, hogy lehetőleg nappal, forgalmas és nyilvános helyen bonyolítsák le a tranzakciót. A Midrate arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes a váltani kívánt bankjegyeken szereplő biztonsági elemek kapcsán tájékozódni, mielőtt a váltást lebonyolítjuk. Vagyis a valódi valuta továbbra is a bizalom marad, amit viszont nehéz más pénznemre átváltani.