Közösségi oldalakról szerzett adatokat a fenyegetőző szervezet

-

Közösségi oldalról származhatnak azok a személyes adatok, amelyeket amerikai katonákról osztott meg egy iszlamista szervezet az interneten.


A katonák nevét, fényképét és címét a hétvégén egy eddig ismeretlen, magát az Iszlám Állam (IS) Hackerszervezetének nevező csoport tette fel az internetre, és az érintetteket támadásokkal fenyegette meg. A listához csatolt üzenetben az áll, hogy olyan katonák adatairól van szó, akik részt vettek az IS elleni támadásokban Szíriában, Irakban és Jemenben. Amerikai lapértesülések szerint ugyanakkor vannak köztük olyanok, akik sosem jártak ezekben az országokban. Azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy a csoport valóban kapcsolatban áll-e a terrorszervezettel.
Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szerint a mintegy száz katona adatai nem titkos kormányzati dokumentumokból származnak, ennek ellenére a Pentagon komolyan veszi a fenyegetést.
A Pentagon szóvivője azt közölte, hogy az érintetteket értesítették a történtekről, és a fegyveres erők tagjait figyelmeztették, hogy a közösségi oldalak használatában tartsák be a normális óvintézkedéseket, egyebek között figyeljenek oda a jelszóvédelemre.