Közösségi adakozásból indítana lapot a Népszabadság szerkesztősége?

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Közösségi finanszírozással nálunk is jelennek meg sajtótermékek, Szlovákiában nyomtatott napilap is.


Az Átlátszó.hu portál felajánlotta segítségét a Népszabadság szerkesztőségének a napilap újraindításához. Egyrészt közölnék cikkeiket, másrészt egy esetleges közösségi adománygyűjtő kampányhoz is támogatást adnának.


„Nekünk is van 3500 támogatónk,


azt sem tartom lehetetlennek, hogy az olvasók befizetéseiből egy nyomtatott napilapot lehessen finanszírozni.

Van is ilyesmire példa, innen, a szomszédból, Szlovákiából” – mondta a VS.hu kérdésére Bodoky Tamás. Az Átlátszó főszerkesztője a Denník N-re gondol, amely részben közösségi finanszírozással jött létre a Sme független napilap szerkesztőségéből, amikor felvásárolta azt egy óriáscég.


Bizonyára az sem véletlen, hogy éppen ez a Denník N vállalt most szolidaritást a Népszabadsággal címlapján, magyar nyelven.Bodoky szerint a pillanat most kedvező az előfizető-, illetve adománygyűjtésre, mert a Népszabadság bezárása sokaknál váltott ki felháborodást.


A Népszabadság főszerkesztő-helyettese, Pető Péter a Klubrádióban ugyancsak utalt arra, hogy a közösségi finanszírozás az egyik lehetőség, amin gondolkoznak a napilap megjelentetésére.

Népszabadságos forrásaink ugyanakkor azt mondták, a helyzet még nagyon képlékeny, egyelőre a tulajdonos Mediaworksszel kívánnak tárgyalni. Nem mindegy például, hogy a cég hajlandó-e eladni a lapot, így annak megjelenését folytathatják-e, vagy pedig a szerkesztőségnek egy jogilag másik lapot kell kiadnia más néven.

Mindenesetre a Mediaworks vezetősége betegségre hivatkozva lemondta a hétfőre tervezett tárgyalásokat a szerkesztőséggel.