Közös fellépést szorgalmaznak martonfaiak és sormásiak

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Sormáson találkoztak, igaz, a helyi polgármester nem vett részt a tárgyaláson, helyettese is csak magánemberként.


Zárt ajtók mögött találkozott 20 martonfai és sormási, hogy megvitassák az ideiglenes befogadóállomás építésérét. A kormány ugyanis erre a két településre kívánja felhúzni az 1000-1000 főt befogadni képes állomásokat.


A találkozó utáni sajtótájékoztatón Lenkovits Zoltán, a sormási civilek által életre hívott válságstáb vezetője elmondta: a két település lakói közösen szeretnék elérni, hogy ne építsenek menekülttáborokat. Hozzátette, hogy Martonfa polgármesterével ők kezdeményezték az egyeztetést, amelyen azonban más elfoglaltságára hivatkozva Sormás polgármesternője nem vett részt, az alpolgármester, Póczai Zoltán pedig magánemberként volt ott az egyeztetésen.

Meglátása szerint a falu lakóinak 98 százaléka ellene van a táborépítésnek, a képviselő-testület is határozatot hozott arról, hogy nem értenek együtt ezzel a tervvel.


Bosnyák András, a baranyai település független polgármestere azt mondta: nemcsak abban közösek a szándékaik, hogy egyik településen se létesüljön befogadóállomás, de „az országban sehol ne épüljön”. Nem kívánta elárulni, hogy a tiltakozásnak milyen formáját választják még, de szerinte erre azért van szükség, mert „antidemokratikus módon döntöttek” felettük.


Kedden Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára már tárgyalt a két település vezetőjével. Utána az MTI-nek elmondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy a két településen megőrizze a közbiztonságot és biztosítsa a települések zökkenőmentes mindennapi életének feltételeit. Tájékoztatása szerint a polgármesterekkel áttekintették az ideiglenes tábor által okozott vélt vagy valós biztonsági kockázatokat, valamint azt, hogy miként lehet megóvni a települések biztonságát. Erre példaként hozta, hogy a tárca segítséget nyújt a polgárőri és rendőri jelenlét erősítésében, és - amennyiben szükséges - térfigyelő kamara-rendszer kiépítésében.

Az államtitkár érthetőnek nevezte a lakossági aggályokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az újonnan létrehozandó állomást rövid időre tervezik, és a megvalósítás alatt is folyamatosak lesznek a kormányzati egyeztetések. Az ezer-ezer fős nyitott intézményekben a menekültkérelem elbírálásáig helyezik el az illegális menekülteket.

Martonfa és Sormás vezetője azt is kérte, hogy a kormány oldja meg az ideiglenes befogadóállomással összefüggő problémákat - tette hozzá, jelezve: mindent megadnak a települések mindennapi életének zökkenőmentességéhez.