Közmunkást csinálna a kormány a menedékkérőkből

Fotó: MTI/Bruzák Noémi / MTI/Bruzák Noémi

-

Már a parlament előtt van a kormány törvénymódosító csomagja, ami felgyorsítaná a menekültügyi eljárást, és megteremtené a szerb határra tervezett kerítés jogi alapját is. A menedékkérők pedig részt vehetnének a közfoglalkoztatásban, igaz, egyelőre csak feltételes módban.


Benyújtotta a kormány a parlamentnek az „ideiglenes biztonsági határzár”, vagyis a szerb határra tervezett kerítés megvalósításához szükséges törvénymódosítást. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett javaslat egy sor más, migrációval kapcsolatos rendelkezést is módosít: felgyorsítja a menedékkérelmek elbírálását, illetve megteremti a lehetőséget, hogy közmunkásként foglalkoztassák a táborokban várakozó embereket.

A kerítés megépítését az tenné lehetővé, hogy kimondanák: az államhatártól befelé eső tízméteres sáv „az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmények építése, telepítése és üzemeltetése (...) céljából” igénybe vehető. A határ menti ingatlanok tulajdoni lapjaira ennek megfelelően „közérdekű használati jogot” jegyeznének be, amiért egyszeri kártérítés illetné meg a tulajdonost. Ha tényleg rá is építenek a telkére, akkor évente jár a megyei kormányhivatal által megszabott, de a rendőrség büdzséjéből fizetett összeg.


Gyorsított elutasítás

A javaslat értelmében a rendőrségnek az eddigi 12 óra helyett 24 óráig lesz joga a határon elfogott személyek úgynevezett visszatartására. Ha ez alatt valaki menedékjogot kér – általában így történik –, akkor ez az idő még meghosszabbodik 12 órával, az indoklás szerint azért, hogy legyen idő regisztrálni a menedékkérőket.

A menedékjog iráni kérelmet a javaslat szerint elfogadhatatlannak minősítik, ha valaki úgynevezett biztonságos harmadik országból érkezett, és ott lehetősége lett volna menedéket kérni. Egy másik, már a parlament előtt lévő módosítás értelmében hamarosan a kormány fogja meghatározni, melyek a biztonságos országok, és valószínű, hogy – a nemzetközi szervezetek kritikái ellenére – Szerbiát annak fogják minősíteni.

A kérelmeket amúgy is gyorsított eljárásban fogják elbírálni, ha valakiről feltételezik, hogy „kizárólag azért nyújtott be kérelmet, hogy idegenrendészeti kiutasítás elrendelését (...) késleltesse vagy meghiúsítsa”. Az elfogadhatatlannak minősített, vagy gyorsított eljárásban elutasított kérelmezőknek három napjuk lesz felülvizsgálati kérelmet benyújtani. A bíróság ezekben az ügyekben tárgyalás nélkül hoz döntést.


Közmunkás menekültek

A törvénymódosítás legérdekesebb része a menedékkérők munkavégzésére vonatkozik. A törvény kimondaná, hogy a menedékkérő – ha más jövedelme nincs – jogosult „közfoglalkoztatási jogviszony keretében munkát végezni”. Ennek megfelelően megteremtik a jogszabályi hátterét a nyilvántartásuknak is. A közmunkát az első kilenc hónapban a menekülttáborban és annak környékén végeznék, az után – a gyakorlatban ritka, hogy valaki ennyi időt tölt a táborban – a külföldiek munkavállalására vonatkozó általános szabályok szerint.

A módosítás kimondaná azt is, hogy a menedékkérő „jövedelméből köteles a (4) bekezdésben meghatározott megtérítési kötelezettségének eleget tenni”. Ebben csak az az érdekes, hogy a törvényben a megadott helyen sem ma nincs (4) bekezdés, sem a BM javaslatában nem szerepel ilyen. Valószínű, hogy vagy egy korábbi szövegváltozat töredéke maradt a törvényben, vagy egy már létező, de csak később benyújtandó módosító indítvány határozza meg, mit is kell megtéríteniük a menedékkérőknek.