Közmunkások is építhetik a kerítést a déli határon

Fotó: MTI/MTVA / Komka Péter

-

A Blikknek a Belügyminisztériumban azt mondták, még számolják, hogy mennyi közmunkás mennyi pénzből húzhatja fel a kerítést.


Közmunkások is építhetik a szerb határra tervezett, 4 méteres kerítést – írja a Blikk.


A tervezéséért és a kivitelezéséért a belügyi tárca a felelős, ott egyelőre óvakodtak megbecsülni, hogy a munkához mennyi közmunkás kell. Azt írták, hogy az előkészületekről a kormányt fogják tájékoztatni először. Azt azonban nem cáfolták, hogy a térségben szükség lesz közmunkásokra.

Egy kormányzati forrás a Blikket úgy tájékoztatta, hogy a minisztériumban lázas munka folyik, egy hét alatt ki kell jelölni papíron a kerítés teljes nyomvonalát. A tervezetben fel kell tüntetni, hogy a kerítés milyen anyagokból készülhet, mekkora lehet a költség. Meg kell határozni, milyen munkagépekre, eszközökre van szükség, és persze a legfontosabb, hogy hány ember munkája kell a kerítés építéséhez. A VS.hu-nak korábban nyilatkozó kerítésszakértő szerint ilyen magas kerítést nem lehet olcsón és könnyen megépíteni.

Lázár János kancelláriaminiszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy idővel más határszakaszon is kerítés épüljön. Számításaik szerint az illegális bevándorlók száma az év elejétől ez idáig mért 57 ezerről az év végére 120-150 ezerre nőhet. Elmondta, a tapasztalatok szerint hetedére csökken a határsértők száma egy ilyen típusú határzár felállítása esetén. „Az EU-ban egyébként arra is van példa, hogy élő rendőrkordonnal állták útját a menekültáradatnak, és fordították vissza a határról az illegális bevándorlókat” – mondta Lázár.