Közmunka lesz a földeken is

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Peter Szita

-

1001 főt foglalkoztatnak majd az ország 12 megyéjének földjein, amelyeket az önkormányzatok ingyenes vagyonkezelésbe kapnak. A téli közfoglalkoztatás képzéseibe bevont közel százezer főből pedig 86 ezren fejezték be sikeresen a tanfolyamokat.


A kormány 1 milliárd 941 millió forintot biztosít arra a programra, amelynek keretében közfoglalkoztatottak földeken dolgozhatnak majd. A Nemzeti Földalapba (NFA) tartozó ingatlanokat ingyenes vagyonkezelésbe adják az önkormányzatoknak -írja a Világgazdaság. A kormányrendelet szerint a települések az NFA-ba tartozó földrészleteket 5 évre kapják meg. A program az ország 12 megyéjének 39 településén indul 1001 fő bevonásával. A programok 2015. február 28-ig futnak majd. Az NFA nemrég közölte, hogy az önkormányzatok nemcsak a saját területükön lévő, hanem attól 30 kilométeren belüli belterületi földet is igényelhetnek közfoglalkoztatásra. Ebben az esetben a vagyonkezelés ideje 15 év. A földek ingyenes bérbeadásával még egyébként messze nem lesz garantálva az az újabb 200 ezer ember, akiket be lehetne vonni a májustól decemberig tartó közfoglalkoztatási programba. Miután május elsején Pintér Sándor belügyminiszter „csak” több mint 140 ezer közmunkás májusi foglalkoztatásáról tájékoztatott (ami 60 ezerrel kevesebb, mint a téli közfoglalkoztatási programban részt vevők száma), egy kormányhatározattal döntöttek arról, hogy havi átlagban 200 ezer közmunkás napi nyolc órás munkáját kell biztosítani.


A téli közfoglalkoztatási programok április 30-án zárultak, több mint 230 ezer fő állt közfoglalkoztatási viszonyban. A munkáltatásban és a képzésben is körülbelül 100 ezer -100 ezer fő vett részt; a képzéseket valamivel kevesebben, 86 ezren fejezték be sikeresen, de a lemorzsolódottak számában még történhet változás, mert a pótvizsgák jelenleg is zajlanak.