Közérdek nélkül alkotmányellenes lehet a Quaestor-kárrendezés?

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint azért alkotmányellenes a Quaestor-kötvény károsultjainak egyedi kártalanításáról szóló, ma elfogadott törvény, mert hiányzik abból a közérdek, hiszen egy konkrétan nevesített, magánkibocsátású tőkepiaci termékre vonatkozóan ír elő egyedi megkülönböztetést.


Dióslaki Gábor, a Tebész elnöke azt kifogásolja, hogy a kárrendezést egy erre általános felhatalmazással rendelkező szervezetnek (Beva) az általános szabályok szerinti eljárásban kell intéznie, miközben a kártérítési összegben jelentős különbség van a többi hasonló értékpapírhoz és károsulthoz viszonyítva.

Dióslaki Gábor szerint a kárrendezés egyedi módja indokolatlanul hátrányos megkülönböztetést eredményez a mind időben, mind jogalapban azonos problémával küzdő más károsultakhoz képest, így ellentétes a jogállami jogbiztonság és egyenlőség elvével. Dióslaki nem a 30 millió forintos kártalanítási összeget kifogásolja, üdvözölné, ha minden megkárosított befektetőre ez vonatkozna. De mert ez szerinte nincs így, nem lenne meglepve, ha a most elfogadott törvény miatt egy Buda-Cash károsult az Alkotmánybírósághoz fordulna.

Az Országgyűlés kedden megszavazta a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító törvényt. A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának felállítását, amely - a Befektetővédelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt - 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. A kártalanítási alap irányítását a Beva igazgatósága végzi.

A károsultaknak május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kárrendezést. Ha a kérelem megfelel a kárrendezés követelményeinek, az alap tájékoztatást ad erről a jogosultnak, és e tájékoztatást követő 30 napon belül fizet

A törvény hatálya a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények ügyleteire terjed ki.

A Quaestor-ügyfelek kártalanításának ellentmondásairól készült összefoglaló cikkünket itt találja.