Látványos képek a középkori szerszámokkal épülő várról

Fotó: AFP / PHILIPPE DESMAZES

-

A munkát 1997-ben kezdték, és még 15 évig is eltarthat. De már most évente 300 ezer turista nézi meg.


Még 10-15 évig tarthat, amíg elkészül Franciaországban az a vár, amelyet 13. századi szerszámokkal, korabeli stílusban építenek a kilencvenes évek vége óta. A burgundiai építkezésen mintegy negyvenen dolgoznak, és a kőfaragók, kőművesek és kovácsok csak kora középkori szerszámokat használnak. Kalapáccsal törik a kőbányából fejtett követ, az agyagot és a homokot is maguk termelik ki és fakerékkel húzzák fel az építőanyagot a falakra.

A Guedelon vár építése 1997-ben kezdődött, amikor egy régészeti feltárásban kiderült, hogy a helyen egykor vár állt. A terv megálmodói a középkori építészet eddig megválaszolatlan kérdéseire keresnek magyarázatot, és azt remélik, hogy a fenntartható építészettel kapcsolatban is bizonyítékkal szolgálhatnak.A 44 éves, kőfaragóként dolgozó Clement Guerard szerint a projekt a régészeti örökségek hatékonyabb megőrzésében is segíthet. Bár az építők számára frusztráló, hogy a középkori technikák nagyon időigényesek, Guerard szerint "inkább a minőségre összpontosítunk a mennyiség helyett". Jelenleg már a látogatók tartják el az építkezést. Évente mintegy 300 ezer turista keresi fel a várat, hogy láthassa, hogyan épül. Emellett százak állnak be maguk is egy időre az építők közé.

A kőművesek idén a vár nyugati sarkában álló bástyán, a nyugati várfalon és a várkápolna tornyán dolgoztak. A Guedelon vár előreláthatólag 10-15 év múlva készülhet el, de az építkezés vezetői már azt tervezik, hogy egy középkori faluval is megtoldják majd a projektet.