Középiskolások tüntettek az oktatásért – képekkel

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Délután négykor ismét utcára mentek diákok, akik a szabad oktatásért és a jövőjükért tüntettek. A vonulásos tüntetésen mintegy 120-an voltak.


A Szabad Oktatásért mozgalom szervezői február 5-én kérték, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői tárgyaljanak velük oktatáspolitikai kérdésekről. Mivel nem kaptak választ, délután négytől a Blaha Lujza téren tartottak demonstrációt „Tüntetés a szabad oktatásért – Mert a jövőnk a tét!” címmel. Kedd este hat óra óra körül több aktivistájuk is azzal tiltakozott a kormány oktatáspolitikája ellen, hogy leült a Blaha Lujza téri útkereszteződés csomópontjába a forgalmat akadályozni. A hvg.hu arról számolt be, hogy alig pár percen belül megjelentek a rohamrendőrök. Felszólításukra a tüntetők elhagyták a kereszteződést, és átmentek a járdára. Szerdán négy órakor ugyan többen vártak még a hetes buszra, mint amennyien tüntetni készültek, de idővel 120 fősre duzzadt a tömeg. A tüntetők a Blaha Lujza tértől a Fővám térig vonultak, és útközben felolvasták követeléseik hat pontját: „Követeljük, hogy: 1) Legyen valódi és nyilvános szakmai konzultáció! 2) Csak előre kidolgozott, megalapozott reformok léphessenek életbe! 3) Ne erőszakoljanak a diákokra a társadalom csak egy része által elfogadható gondolkodásmódot! 4) Vissza a forrásokat az oktatásba! 5) Biztosítsák a szólás- és véleményszabadságon alapuló közoktatást! 6) Legyen tanszabadság! Továbbá követeljük a közalkalmazottak és a közszolgálati dolgozók bér és munkakörülményeinek radikális javítását!”


Január végén már utcára vonultak a középiskolások, akkori követeléseikre nem érkezett válasz, mindössze egy zártkörű teázásra szóló meghívót küldött nekik Hoffmann Rózsa. Január végén már utcára vonultak a középiskolások, akkori követeléseikre nem érkezett válasz, mindössze egy zártkörű teázásra szóló meghívót küldött nekik Hoffmann Rózsa.

A közoktatási reformokkal elégedetlen diákok egyik legfontosabb követelése a valódi, nyilvános és szakmai konzultáció a döntéshozókkal, ezért az államtitkár meghívását nem fogadták el. Legutóbb ultimátumot intéztek a minisztériumhoz, melyre érdemi választ nem kaptak, ezért demonstráltak ma is. A közoktatási reformokkal elégedetlen diákok egyik legfontosabb követelése a valódi, nyilvános és szakmai konzultáció a döntéshozókkal, ezért az államtitkár meghívását nem fogadták el. Legutóbb ultimátumot intéztek a minisztériumhoz, melyre érdemi választ nem kaptak, ezért demonstráltak ma is.

Az EMMI közleménye szerint Hoffmann Rózsa kedden egy budapesti kollégiumban 18 városi diákönkormányzati vezetővel egyeztetett a köznevelés megújításáról. Az EMMI szerint ezek a diákok fiatalok értik és támogatják a köznevelés átalakításának céljait és okait. Az EMMI közleménye szerint Hoffmann Rózsa kedden egy budapesti kollégiumban 18 városi diákönkormányzati vezetővel egyeztetett a köznevelés megújításáról. Az EMMI szerint ezek a diákok fiatalok értik és támogatják a köznevelés átalakításának céljait és okait. A tüntetés résztvevői is reagáltak a közleményre: azt mondták, nem tudják kivel beszélt Hoffmann Rózsa, de velük biztosan nem.

Kedden este néhány diák ülődemonstrációval bénította meg a Blaha Lujza tér forgalmát, hogy felhívják a figyelmet a kormány szerintük káros oktatáspolitikájára, és hogy felhívják a figyelmet a mai demonstrációra. Most mindenki állt.


-


A demonstrálók kritizálták a túlzott központosítást, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését. A felszólalók szerint az iskolák és az oktatás uniformizálása zajlik, melyre jó példa a tankönyvpiac államosítása is.