Közeledik egymáshoz a két új-zélandi nagy sziget

Forrás: MTI/AP/Newshub

-

A biztosítóknak a zsebükbe kell nyúlniuk, akár 3,7 milliárd amerikai dollárnyi kárt kell megtéríteniük.


A földrengés hatására közelebb került egymáshoz Új-Zéland két nagy szigete. Az eltolódás miatt a Déli-szigeten lévő Cape Campbellnél két méterrel csökkent a távolság az Északi-szigettől. A műholdas GPS-adatok elemzése szerint a Déli-szigeten lévő, a turisták körében népszerű Kaikoura város 70 centiméterrel megemelkedett. Más régiókban is erőteljes eltolódások tapasztalhatók. A hétfőre virradóra történt földrengés a szeizmológusok legfrissebb adatai szerint a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű volt. Mivel ritkán lakott területeket érintett, mindössze ketten vesztették életüket. Az elsősorban az infrastruktúrát ért károk azonban hatalmasak.

A rengés központja a déli-szigeteki Christchurchtől északra volt. A városban 2011-ben történt súlyos földrengésben 185-an haltak meg.

A biztosítók több, mint 3 milliárd amerikai dollárnyi kárral számolhatnak. A földrengésben nem kevesebb, mint 80 ezer helyen csúszott meg a föld, és 2600 utórezgést tapasztaltak. A tenger aljának megemelkedése a halászatban is gondot okozhat.