Közeledés van, megállapodás nincs a görög adósságválságról

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER HOSLET

-

Csütörtök délelőtt – az esti uniós csúcs előtt még utoljára – megpróbáltak Görögország hitelezői és a görög kormány egyességre jutni az országot érintő reformokkal kapcsolatban. Bár közeledtek az álláspontok, nem sikerült megegyezni, így feltehetően a hitelezők javaslatcsomagját fogják az EU pénzügyminiszterei megtárgyalni.


Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a reggeli órákban hosszasan tárgyalt országa főbb hitelezőivel, vagyis Christine Lagarde IMF-vezérrel, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével és Jeroen Dijsselbloemmel, az eurócsoport elnökével. Az EU-csúcsra továbbküldött javaslatcsomagra, úgy tudni, Ciprasz végül nem adta az áldását.


A javaslatcsomagból – melyet a Financial Times kiszivárogtatott – kiderül, hogy mindkét fél engedett valamelyest az álláspontjából. A dokumentum szerint az egyik legfontosabb változás, hogy Görögországnak 2022-ig 67 évre kell emelnie a nyugdíjkorhatárt, míg Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök ezt eredetileg csak 2036-ig kívánta teljesíteni.

A csomag az áfarendszerre is kitér: úgy tűnik, a hitelezők hajlandóak lennének engedni Ciprasz háromsávos modelljének – melyben a gyógyszerek, a könyvek és a színház a legalacsonyabb sávba kerülnének – az eredetileg általuk preferált kétsávos helyett.

Bár lázas munka előzte meg, úgy tudni, hogy nem a csütörtöki EU-csúcson fogják kimondani a végső szót a görög adósságválság ügyében, ugyanis a találkozón a fő téma a bevándorlás kérdése lesz.Ciprasz szerdán a Twitteren fejtette ki, hogy Görögországot hátrányosan különböztetik meg a hitelezők a többi, segélyt felvevő országhoz képest – mint amilyen Írország és Portugália.