Havi 4,5 millió forintért adnak tanácsot Rogán minisztériumának

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Összesítette és nyilvánosságra hozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy milyen tanácsadókat alkalmaznak és mennyit fizetnek nekik. Rogán Antal minisztériumának 3 politikai főtanácsadója összesen bruttó 2 millió 29 ezer 700 forintot visz haza havonta, 4 politikai tanácsadó pedig összesen 2 millió 400 ezer forintot keres. Korábban a Lázár János vezette Miniszterelnökség is közzétette a számokat, de a tanácsadók neveit nem ismerhettük meg.


Korábban Mesterházy Attila, MSZP-s politikus fordult kérdésével Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez és Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökség irányítójához. Rogán először, a parlament honlapján elérhető válaszában összeget nem írt, csak azt, hogy egy politikai tanácsadói és két politikai főtanácsadói munkakört hozott létre a miniszteri kabinetben, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkárhoz két politikai tanácsadót, és egy politikai főtanácsadót neveztek ki, a parlamenti államtitkárt pedig egy politikai tanácsadó segíti. Jelezte továbbá, hogy Mesterházy előzetes bejelentkezést követően belenézhet a kabinetirodán a fizetési adatokba, ám ha ezeket nyilvánosságra hozza, azért vállalnia kell a jogi felelősséget.

Később aztán a Miniszterelnöki Kabinetiroda a sajtónak is elküldte számokat, a tanácsadók neveit azonban nem hozta nyilvánosságra. A tárca eszerint a következő fizetéseket adja tanácsadóinak:

  • politikai főtanácsadó bruttó 888 300 Ft/ hó
  • politikai főtanácsadó bruttó 713 900 Ft/ hó
  • politikai főtanácsadó bruttó 427 500 Ft/ hó
  • politikai tanácsadó bruttó 800 000 Ft/ hó
  • politikai tanácsadó bruttó 650 000 Ft/ hó
  • politikai tanácsadó bruttó 350 000 Ft/ hó
  • politikai tanácsadó bruttó 600 000 Ft/ hó

Közölték azt is, hogy ezek a munkatársak korábban a Miniszterelnökségen dolgoztak.

Lázár János is a parlament honlapján válaszolt, azt írta, hogy a stábjában összesen tizennyolc politikai tanácsadó dolgozik, rájuk havonta bruttó 7 893 500 forintot költenek. Aztán még két politikai főtanácsadó is segíti a Miniszterelnökséget, összesen havi bruttó 2,52 millióért, a miniszterelnök-helyettesnél pedig egy politikai főtanácsadó dolgozik, havi bruttó 750 ezerért.