Közel egymillió menedékkérőt regisztráltak Németországban

-

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint a terrorizmust segíti az, aki azért utasít vissza szíriai menekülteket, mert azok muszlimok. Németországban november végéig csaknem 965 ezer menedékkérőt vettek nyilvántartásba – jelentette a német szövetségi belügyminiszter Berlinben. Az utóbbi két hónapban Szlovéniába érkezett migránsok száma a nap végére elérheti a 300 ezer főt. Lengyelország úgy döntött, hogy a migrációs útvonalak esetleges módosulására tekintettel megerősíti keleti és déli határa védelmét.


Thomas de Maiziere német belügyminiszter arról számolt be hétfőn, hogy 964 574 ember adatait rögzítették, de a menedékkérők tényleges száma ennél alacsonyabb, mert vannak, akiket többször vettek nyilvántartásba, és vannak olyanok is, akik távoztak az országból. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora az eltérés a nyilvántartásba vett és a ténylegesen menedéket kérő emberek száma között.

Az utóbbi egy-két hétben jelentősen visszaesett az országba belépő menedékkérők száma, a korábbi napi 8-10 ezer ember helyett átlagosan 2-3 ezren érkeznek.


Közel 300 ezren mentek Szlovéniából Ausztriába

Szlovéniában október közepe óta 296 629 illegális bevándorlót regisztráltak. Novemberben átlagosan 5-6 ezren érkeztek naponta. Október 20. óta 282 652 migráns távozott Szlovéniából Ausztriába.

Az osztrák–szlovén határon fekvő spielfeldi átkelőnél megkezdődött a kerítés építése, ami a tervek szerint karácsonyig befejeződik .


Ukrajna felé módosulhat a migrációs útvonal

A Rzeczpospolita nevű lengyel napilap eközben arról számolt be, hogy Lengyelország a határőrség alakulatainak átcsoportosításával és korszerű felszerelések beszerzésével erősíti meg keleti és déli határainak védelmét. A lap a határőrség egy meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva azt írta, hogy az Európai Unió déli határának tervezett megerősítése nyomán a jövő év tavaszától a migrációs útvonal a Balkánról Ukrajna felé tevődhet át, és az illegális bevándorlók lengyel területen át próbálhatnak a nyugat-európai államokba jutni.


„Aki elutasítja a menekülteket, az a terroristákat támogatja”

Milos Zeman cseh köztársasági elnök annak a véleményének adott hangot hétfőn, hogy a schengeni határokat fegyveres erővel kell megvédeni. Zeman egyúttal hangsúlyozta, hogy egy korlátozott schengeni övezet, az úgynevezett mini-Schengen létrehozása meghátrálás lenne a terroristák előtt.

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa hétfőn hangsúlyozta: azok az országok, amelyek elutasítják a szíriai menekülteket azon az alapon, hogy ők muszlimok, azok támogatják az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet és más szélsőséges csoportokat, illetve hozzájárulnak a terrorizmus veszélyeihez is.