Közel az EU-jóváhagyás a paksi atomerőmű bővítésére

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

A brüsszeli illetékes szerint hamarosan pozitívan dőlhet el a paksi beruházás minden kérdése.


Közel van a paksi bővítés uniós jóváhagyása, Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke azt mondta, Magyarország közel áll a paksi atomerőmű bővítésének tervével kapcsolatos minden kérdés „pozitív elrendezéséhez”.

Az alelnök, akit a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett a Bloomberg jelentése alapján kifejtette, ha Magyarország úgy dönt, hogy megépíti az atomerőművet – ami teljes mértékben összhangban áll minden uniós tagállamnak azzal a jogával, hogy döntsön saját energiamixéről – az uniós jogszabályoknak megfelelően teheti meg.

A Bloomberg emlékeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter júniusi kijelentésére, miszerint nem látja semmilyen akadályát annak, hogy az EU jóváhagyja a paksi erőmű bővítésének tervét.

Maroš Šefčovič és Miguel Arias Canete éghajlat– és energiapolitikáért felelős uniós biztos pénteken Budapesten tartózkodott, és részt vett a közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetések megteremtését és az energiabiztonság megerősítését célzó CESEC munkacsoport idei miniszteri ülésén.


Korábban számos kifogás hangzott el a Paks2-es beruházással kapcsolatban. Energiapolitikailag egyes hangok szerint nem előnyös a jelenleg is túlságosan orosz forrású (gáz) magyar energiaellátást még jobban Oroszországhoz kötni. Versenypolitikailag aggályosnak vélték, hogy a kivitelezést államközi szerződés, nem közbeszerzés juttatta az orosz félnek. Végül tiltott állami támogatás merülhet fel, ha a megtermelt áramot nem szabadpiacon, hanem az államnak értékesítik.